Tijdschrift Oud-Utrecht
Tijdschrift Oud-Utrecht (Foto: Oud-Utrecht)

Terug naar Pompeii: Ontstaan, verdwijning en herstel van een Pompeiiaans interieur in Paushuize

UTRECHT - In 2008 werd een bijzondere ontdekking gedaan in Paushuize. Achter lagen verf, spiegels en voorzetwanden kwamen laat-19e-eeuwse wandschilderingen tevoorschijn, geïnspireerd op Pompeii. Zulke schilderingen komen in Nederland maar zelden voor. Zoals in Pompeii de huizen eeuwenlang bedekt waren onder vulkaanas, was het Utrechtse interieur decennialang aan het oog onttrokken. Dankzij minutieuze restauratie en reconstructie zijn ze weer zichtbaar geworden. Ze vertellen het verhaal van een uit het zicht verdwenen internationale interieursmaak die nu weer gewaardeerd wordt. Lees meer hierover in het artikel can Froukje van der Meulen, kunsthistoricus en conservator van Paushuize, in het Tijdschrift Oud-Utrecht van augustus.

Andere artikelen in het Tijdschrift Oud-Utrecht gaan over: De zuivering van de Utrechtse pers in 1945, Utrecht ligt toch niet in Afrika? De stadsmissie van oktober 1957, bespreking van 'Utrecht Hooligans. 50 jaar voetbalgeweld, van treinen slopen tot bosgevechten' en Mr. Cornelis Petrus van Rossem (1885-1934): Jurist, journalist, toneelschrijver en occultist.

Tijdschrift Oud-Utrecht is te verkrijgen bij Utrechtse boekhandels, leden van Oud-Utrecht krijgen het Tijdschrift thuisgestuurd. zie ook op www.oud-utrecht.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden