Twee van de tweehonderd vrijwilligers van Gilde Utrecht: Paul Vergeer (links) en Hans Marcelis.
Twee van de tweehonderd vrijwilligers van Gilde Utrecht: Paul Vergeer (links) en Hans Marcelis. (Foto: Jan van Stipriaan Luïscius)

Gilde: al 30 jaar onmisbaar in stad

Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers? De maatschappij is deels gebaseerd op deze 'beroepsgroep'. Vrijwilligers zijn in vrijwel alle takken verweven. Wil je bijvoorbeeld onder begeleiding een stadswandeling maken door de Utrechtse grachtengordel, dan kom je al snel uit bij Paul Vergeer, die al ruim vijftien jaar vrijwilliger is bij het Gilde Utrecht.

door Jan van Stipriaan Luïscius

Utrecht - Paul, die zich in rap tempo ook opwerkte tot bestuurslid en voorzitter, kent hartje Utrecht als zijn broekzak. Gelukkig, want hij wilde geen herhaling van de tijd dat hij in Woerden en Oudewater woonde. Daar kende Paul de stedelijke historie nauwelijks. Toen hij koers zette naar Utrecht wist hij het zeker: de Domstad goed leren kennen. Aldus geschiedde. Op instigatie van zijn vrouw meldde Paul (75) zich in 2004 bij het Gilde.

50-plussers

Dertig jaar geleden werd Gilde Utrecht opgericht als bemiddelingsbureau voor 50-plussers. Nu is het een organisatie die een actieve en belangrijke rol speelt in de Utrechtse samenleving, met stadswandelingen, rondleidingen, talen en cursussen.''Rondleider is een perfecte start om snel ingeburgerd te raken'', meent Vergeer. Rondleider ben je niet zomaar: een jaar opleiding gaat er aan vooraf. ''Dan leer je de kneepjes van het vak.'' Bijvoorbeeld hoe om te gaan met dwarsliggers. Laatst had Paul een groep kleinkinderen, die van hun oma een rondleiding aangeboden hadden gekregen. ''Ze vroegen meteen naar de eerste de beste kroeg. Ik zei: zullen we een kroegentocht doen?'' Ter geruststelling: dat gebeurde niet.
In de afgelopen dertig jaar is de focus overigens steeds meer verlegd naar rondleidingen, cursussen en taalactiviteiten. Gilde Utrecht is vooral bekend van de rondleidingen en cursussen. Rondleidingen door de historische binnenstad, waar zo veel over te vertellen is. Maar het nieuwe stationsgebied en de buitenwijken zijn ook interessant.

Oud-rector

Hans Marcelis, oud-rector van het Stedelijk Gymnasium in Utrecht en aankomend voorzitter van het Gilde als opvolger van Paul Vergeer, is taalvrijwilliger. Met nadruk zegt hij geen taalonderwijs te geven, maar taalondersteuning. Voor – ruim genomen – anderstaligen. Dat kunnen vluchtelingen zijn, maar ook anderen die in ons land wonen en de taal nog niet of onvoldoende machtig zijn. ''Nederlands leren is erg moeilijk, maar het is dankbaar werk om ondersteuning te bieden'', zegt de voormalige onderwijsman. ''En passant kom je ook veel te weten over andere culturen. Dat vind ik erg interessant.'' De ondersteuning die Hans (ooit leraar klassieke talen) biedt, kan in verschillende vormen: klassikaal of een-op-een.
Hans Marcelis meldde zich zo'n vijftien jaar geleden aan bij het Gilde. ''Ik had veel vrije tijd die ik nuttig wilde besteden.''

Meer informatie over het aanbod, of aanmelding als vrijwilliger: www.gildeutrecht.nl

Meer berichten