'Neem een gratis boek mee en lees!'


Ingrid Meurs: "Mensen bellen aan en vragen of ze echt zomaar een boek mee mogen nemen. En ja dat mag!"
Ingrid Meurs: "Mensen bellen aan en vragen of ze echt zomaar een boek mee mogen nemen. En ja dat mag!" (Foto: )

'Neem een gratis boek mee en lees!'

In de Vogelenbuurt, aan een gevel in de Kievitdwarsstaat, hangt een klein blauw boekenkastje aan de muur. Bijna verstopt tussen de klimop. Achter de voordeur, naast het kastje, woont Ingrid Meurs, wier leven om literatuur draait.

door Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Tijdens haar tienerjaren werd ze bevangen door het leesvirus. De roman Alle mensen zijn sterfelijk van de Franse filosoof Simone de Beauvoir liet haar nadenken over het leven en de dood. Honderd jaar eenzaamheid, de roman van de Colombiaanse Gabriel García Márquez, lokte haar naar Zuid-Amerika. "Door te lezen kun je je verplaatsen in het perspectief van anderen. Het verrijkt je wereld."

Na de middelbare school studeerde ze Algemene Letteren in Utrecht. Daarna ging ze werken als redacteur en uitgever bij verschillende uitgeverijen. Sinds twee jaar is ze mede-eigenaar van de zelfstandige uitgeverij Orlando, een uitgeverij met een internationale focus en veel vrouwelijke schrijvers in haar fonds. Zo gaven ze het boek Orlando uit, een roman van Virginia Woolf over een man die vrouw wordt. "Wij geven verhalen uit waarvan wij het belangrijk vinden dat ze verteld worden."

Toch gek dat iemand die haar geld verdient met boeken verkopen een boekenkastje voor haar deur heeft waar mensen gratis een boek uit mee mogen geven. "Als mensen maar lezen. Ik hoop dat dan een liefde voor verhalen wordt aangewakkerd. Misschien dat ze hun volgende boek kopen. Naast het nieuwe perspectief geeft een boek ook rust en stilte, wat heel fijn is in een tijd waarin alles zo snel gaat en je via social media – waar ik ook lustig aan meedoe – overspoeld wordt door prikkels."

Verdwijnen

De afgelopen jaren zag Meurs de boekhandels uit de binnenstad verdwijnen. Recent sloten de Wijze Kater, de Rode Rat en de Literaire Boekhandel kort achter elkaar hun deuren. Nu zijn er in de binnenstad alleen nog de Broese, Savanna Bay, Bijleveld, de Utrechtse Boekenbar en een aantal tweedehands boekhandels. "Zonde dat er steeds minder plek is voor kleine boekhandels in de stad. Terwijl dit soort winkels juist een verbindende functie vervult. In een boekhandel heb je toch een ander praatje dan in een schoenenwinkel. Een boekhandelaar die zijn klanten kent en kan adviseren, dat is zoveel waard."

Gelukkig zijn er ook literaire activiteiten in de stad die haar optimistisch stemmen: "De Book Talks van het Literatuurhuis, de boekenmarkt in september tijdens de Uitfeest en de Nacht van de Poëzie. Uitverkochte zalen."

Zelf droomt Meurs ervan om ooit een plek in de stad te maken waar ze kan werken, de boeken verkoopt en mensen binnenlopen voor een kop koffie of een goed gesprek. Tot die tijd heeft ze haar buitenboekenkastje, die ze reinigt als er te veel pulp in staat om het weer aan te vullen met boeken die ze zelf uit heeft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden