Astrid Engels poseert voor een van haar schilderijen in haar Gooise atelier.
Astrid Engels poseert voor een van haar schilderijen in haar Gooise atelier. (Foto: Eigen foto)

Astrids warme hart voor patiëntjes

Astrid Engels maakt mooie schilderijen, waarmee ze nationale en internationale furore maakt. De in het Gooi wonende kunstenares leeft niet alleen maar in een roze kunstenaarsbubbel van glitter en glamour. Dat bewijst ze met haar tomeloze inzet voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar ze haar hart aan verpand heeft.

door Jan van Stipriaan Luïscius

UTRECHT - Het kinderziekenhuis Prinses Máxima Center is verbonden aan de stichting World Child Cancer, waaraan oncoloog prof. dr. Gertjan Kaspers verbonden is. Het Utrechtse kinderziekenhuis is een samenwerking aangegaan met partnerziekenhuizen in arme landen, zoals die bestaan in bijvoorbeeld Kenia, Indonesië en Kosovo.

Veel landen

''Allemaal landen die ik tijdens mijn reizen heb bezocht. Waar ik bijzondere ontmoetingen heb gehad, prachtige kunst heb gezien en menige levensles heb opgedaan. Die ontmoetingen gaven mij extra inspiratie en hebben meer kleur aan mijn levenspakket toegevoegd. Het voelt heel goed om iets terug te doen'', zo verklaart Astrid haar inzet voor het bekende kinderziekenbuis in de Domstad.

Zo verzorgt zij sinds kort overal in het land belangeloos lezingen over haar schilderijen, waarbij Astrid zich heeft laten inspireren door de vele landen die ze bezocht. In deze lezingen geeft Astrid meer inzicht in haar schilderijen, het hoe en waarom. De opbrengst van de toegangskaartjes wordt linea recta doorgesluisd naar het centrum waar medicus Gertjan Kaspers zich voor inzet.

Kunstwerkjes

Maar Astrids intentie is om nog meer te doen. Zo is ze van plan om samen met de patiëntjes schilderijtjes te maken. Die kunstwerkjes kunnen de verkoop in en het bedrag dat een en ander oplevert komt ten goede aan het Prinses Máxima Centrum. ''Ik heb contact gehad met Kaspers, hij vond het een geweldig idee. Was heel enthousiast.'' Het is niet de eerste keer dat Astrid Engels zich hard maakt voor goede doelen. Enkele jaren terug zette ze zich in voor een kinderhuis in Nepal. Met kinderen maakte ze schilderijtjes voor de verkoop én voor het goede doel.
We zochten contact met de professor: ''World Child Cancer streeft naar een wereld zonder kinderkanker. Niet alleen in Nederland, maar óók in armere landen. Door concrete samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, door speciale researchprojecten en door het verbeteren van de lokale infrastructuur om kinderen met kanker te behandelen. Wie past beter in deze wereld dan Astrid Engels? Met haar schat aan ervaringen opgedaan tijdens verre reizen en met haar oeuvre met een internationale uitstraling, is zij een zeer geschikte ambassadeur van World Child Cancer NL.'' In 2009 werd Engels onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in verband met haar inzet.
Info: www.astridengels.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden