Tom van Straaten in zijn eigen houtwerkplaats met nijntje aan zijn zijde. Foto: Roberto Cancian
Tom van Straaten in zijn eigen houtwerkplaats met nijntje aan zijn zijde. Foto: Roberto Cancian (Foto: TOM VAN STRAATEN)

Utrechts konijn voor in de kerstboom

Ieder jaar komt Utrechtse houtbewerker Noest met een ludiek product om de kerstdagen mee op te vrolijken. Noest-eigenaar Tom van Straaten heeft deze maand een konijn dat uit Utrechts stadshout wordt gesneden. "Geen konijn op tafel dit jaar, maar wel voor in je kerstboom. En niet zomaar een konijn, maar Utrechts beroemdste inwoner: nijntje", legt Tom van Straaten uit.

door Roberto Cancian

UTRECHT - Houtbewerker Noest snijdt haar silhouet uit Utrechts stadshout en maakt zo een kerstbal. "Hiermee hangt niet alleen nijntje in je kerstboom, maar ook een stukje van de stad. Naast een originele eyecatcher, is de nijntje kerstbal ook duurzaam én lokaal", legt hij uit. Hij vindt het maar wat mooi dat hij mooie dingen mag maken naar het ontwerp van Dick Bruna. "Het is een eer. Nijntje is tijdloos en spreekt jong en oud aan. De combinatie van een ontwerp, hout en ook nog eens een maker uit Utrecht, maakt het tot een bijzonder, ultiem Utrechts product."

Tom van Straaten werkt met duurzaam hout. "Het hout dat ik gebruik is geen productiehout wat speciaal gekweekt is. Deze bomen hebben jaren hun plek in de stad gehad en worden alleen gekapt als dit vanwege ziekte of bouwplannen niet anders kan. Het is dus een restproduct dat anders versnipperd zou worden. Ik vind het mooi dat ik met Noest bijdraag aan het tegen gaan van verspilling, maar ook aan de bewustwording rondom duurzaam hout."

Het idee kwam bij de maker op nadat hij iets nieuws wilde na eerder 'Utrechtse' kerstballen en vorig jaar sleutelhangers van nijntje te hebben gemaakt. "Het leek mij een leuk idee om een nijntje voor in de boom te maken dat uiteraard gemaakt is van Utrechts hout."

Alle hoeken

In elk Noest product staat van welke boom het hout komt, waar deze stond en het plant- en kapjaar. De bomen komen uit alle hoeken van de stad. "Vaak zoeken mensen een boom bij hun uit de buurt. Soms weten mijn klanten precies waar de boom stond en hebben ze hun eigen herinneringen aan de boom. Het zijn echt bomen met een verhaal, wat het extra leuk maakt."

Tom van Straaten zelf haalt daar ook het plezier uit. De ontwerper / maker werkte in 2013 als vrijwilliger bij houtwerkplaats Tafelboom voor het eerst met het Utrechtse stadshout. Sindsdien ontwikkelde hij als Noest een productlijn met unieke producten van het stadshout, waaronder kleine meubels, snijplanken en accessoires. Zo maakte hij onder andere sleutelhangers, manchetknopen en houten kerstballen. Dit jaar zijn naast de nijntje kerstballen ook de Domtoren, Utrecht skyline kerstballen en andere Noest producten te zien in veel Utrechtse winkels.

Volgende week is hij bij The Impact Days in TivoliVredenburg, in de maand december onder meer in de Twijnstraat op 15 december en een week later op de X-MAS Swan Market op het Vredenburg.

Voor meer info; www.noesthout.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden