De Nationale Koren bestaan 30 jaar en vieren dit met een masterclass en een jubileumconcert.
De Nationale Koren bestaan 30 jaar en vieren dit met een masterclass en een jubileumconcert. (Foto: PR)

30 jaar talentontwikkeling Nationale Koren: jubileum in korenstad Utrecht

UTRECHT - De Nationale Koren bestaan 30 jaar en vieren dit met een masterclass en een jubileumconcert op 17 november in TivoliVredenburg. De masterclass wordt gegeven door Dame Emma Kirkby. In het jubileumconcert staan de 200 jonge zangers van de Nationale Koren en vele alumni centraal.
Het jubileum wordt ingeluid met een masterclass van Dame Emma Kirkby om 10.30 uur. De Engelse sopraan coacht dan jong talent van de Nationale Koren. Pianist en winnaar van het Liszt Concours 2017 Alexander Ullman begeleidt de masterclass.

Om 19.30 uur vindt het jubileumconcert plaats, waar ruim 200 jonge zangtalenten uit het Nationaal Kinderkoor, Nationaal Jongenskoor, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, Nationaal Gemengd Jeugdkoor en Opleidingsklassen zullen optreden. De jonge zangers brengen een divers programma met sprankelende muziek uit Polen, sonore klanken uit Rusland en vrolijke muziek uit Zuid-Amerika.

Speciale aandacht gaat uit naar de alumni van de Nationale Koren. In de afgelopen dertig jaar zijn vele alumni uitgegroeid tot operazanger, koordirigent, instrumentalist, componist of toegetreden tot professionele ensembles. Zo heeft Nora Fischer een internationale zangcarrière opgebouwd en heeft Lucie Horsch zich ontwikkeld tot de beste jonge blokfluitiste van Nederland. Tijdens het jubileumconcert treden naast Lucie Horsch ook bijzondere gasten op, zoals zangers uit het Nederlands Kamerkoor, pianist Alexander Ullman en Música Temprana o.l.v. Adrián Rodriguez Van der Spoel. Het programma wordt gepresenteerd door Lex Bohlmeijer.

Nationale Koren en Vocaal Talent Nederland

De Nationale Koren staan onder de hoede van de stichting Vocaal Talent Nederland (VTN) en zijn gevestigd in Utrecht. VTN scout in het hele land jong vocaal talent en biedt de kans dat talent in speciale lesplaatsen tot bloei te brengen. Onder verantwoordelijkheid van artistiek directeur Wilma ten Wolde kunnen jonge talenten in diverse koorsamenstellingen in de professionele muziekwereld en op het hoogste niveau podiumervaring opdoen. De didactische aanpak van VTN wordt door professionele musici uniek genoemd.

"Er zijn weinig concerten die zó een sterke indruk bij mij hebben achtergelaten, dat het nog lang blijft doorzingen in mijn hoofd. Onze gezamenlijke Mattheüs Passie met de toegevoegde wereldmuziek was zeker zo een ervaring" - Iván Fischer 2018

De Nationale Koren zingen in verschillende samenstellingen met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, de Berliner Philharmoniker en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van o.a. Bernard Haitink, Sir Simon Rattle, Iván Fischer, Mariss Jansons, Nikolaus Harnoncourt, Philippe Herreweghe, Yannick Nézet-Séguin, Markus Stenz en Sir John Eliot Gardiner.

In 2015 ontving VTN in de persoon van haar directeur en koordirigent Wilma ten Wolde de Hogenbijl Prijs voor haar jarenlange inzet voor jongeren, jeugd en klassieke zang. Beschermheer van de stichting is Sir Simon Rattle.

Facebook: 

https://www.facebook.com/events/1164520210402387/

https://www.facebook.com/events/2395218697427204/
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden