De Jongeren Ontmoeting Plek op de Peltlaan (op de achtergrond achter het Cruijff Court) is vorige week woensdag officieel geopend.
De Jongeren Ontmoeting Plek op de Peltlaan (op de achtergrond achter het Cruijff Court) is vorige week woensdag officieel geopend. (Foto: Roberto Cancian)

JOP Kanaleneiland officieel geopend

Afgelopen woensdagmiddag is de Jongeren Ontmoeting Plek naast het Cruijff Court in de Peltlaan, gelegen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, officieel geopend. Dat gebeurde met een voetbaltoernooi op de naastgelegen 'Play Ground', waar de jeugd zich prima vermaakte. "De eerste stappen zijn gemaakt na jeugdoverlast bij het gebouw van Hart van Noord", geeft Esther Baas aan, werkzaam als Gebiedsmanager Veiligheid bij Wijkbureau Zuidwest, aan.

door Roberto Cancian

UTRECHT - Nadat er gesprekken werden gevoerd met jongeren uit de buurt, kwam de Jongeren Ontmoeting Plek, in de volksmond ook wel 'JOP' genoemd, ter sprake. Namens Jongerenwerkorganisatie JoU was Jouad Rahaoui betrokken bij de gesprekken. "Dat was een jaar terug naar aanleiding van jongeren die op plekken in de omgeving van het Peltplantsoen rondhingen. Er waren mensen die daar last van hadden, zodoende hebben wij gekeken naar een oplossing. Dat is in samenspraak gegaan met de wijkagent, de jongeren en het wijkbureau. Vanuit de jongeren, in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar, was er de vraag om een JOP. De volgende stap was de locatie." Dat werd vlak naast het Cruijff Court zodat sporten en samenzijn hand in hand kunnen gaan.

"De jongeren hebben een soort pitch gegeven hoe ze een oplossing voor zich zagen. Ze hebben daarbij ook meegedacht over hoe het eruit zou moeten zien. De bouwer van de JOP is ter plaatse geweest om te kijken hoe het in deze specifieke situatie zou passen waarna er weer overleg is gevoerd met de samenwerkingspartners over wat de voorwaarden en de beste locatie zou zijn", vult Esther Baas aan. De volgende stap was het informeren van de buurtbewoners via een bewonersbrief over de plannen." Daarna begon het bouw- en vergunningsproces. Dit duurde een paar maanden. Toen de vergunning er was en de plaatsingsdatum bekend was, zijn we omwonenden weer geïnformeerd. Er zijn geen reacties geweest, geen bezwaren tegen de plaatsing en ook geen klachten", aldus Baas.

Zo werd de JOP dus feestelijk ingewijd, waarbij Jongerenwerkorganisatie JoU ruim zestig jongeren kon verwelkomen die zowel de sportschoenen aandeden als gebruik maakten van de 'hangplek'. "Een mooie zonnige dag met tevreden jongeren. Leuk ook dat veel ouders kwamen kijken", geeft Jouad Rahaoui aan. "Vanuit JoU hebben wij ook De JoU Bus ingezet, een locatie die we op meerdere plekken in kunnen zetten, waar jongeren zowel bijeen kunnen komen als informatie over ons werk kunnen krijgen." De aanwezige jongeren zijn in het algemeen tevreden met de plek, wel vinden ze het jammer dat het zo open is. "De zijkanten zijn open waardoor je bij kouder weer niet beschermd bent tegen regen en wind", geeft één van de jongeren aan. Van een ander had het best nog wat breder mogen zijn. De JOP, die aan de zijkant is geplaatst op een gedeelte van de trappen, is echter een kleurrijk geheel. "Wij hebben ook mee mogen denken met de kleuren, het is mooi geworden."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden