De kostuums worden getoond tussen de historische behangsels van landhuis Oud Amelisweerd.
De kostuums worden getoond tussen de historische behangsels van landhuis Oud Amelisweerd. (Foto: popupmoa)

Papieren kostuums in Pop-up Museum Oud Amelisweerd

UTRECHT - Sinds 23 oktober is de nieuwe tentoonstelling Theater van papier te zien op de bel-etage van Pop-up Museum Oud Amelisweerd. De tentoonstelling toont de opera Modeaffe op een verbazend nieuwe manier. De internationaal geroemde kunstenaar Isabelle de Borchgrave wekt het verhaal tot leven door middel van feestelijke papieren kostuums. De kostuums worden getoond tussen de historische behangsels van landhuis Oud Amelisweerd.

De Belgische kunstenaar Isabelle de Borchgrave (1946) ontwerpt jurken, accessoires en stoffen. Sinds 1994 maakt ze kostuums van papier. Haar vier grote collecties hebben de hele wereld al rondgereisd. De kostuums die in het Pop-up Museum worden getoond zijn gemaakt in opdracht van de Stiftung Preussische Schlösser und Gärten voor een feestelijke herdenking van de 400ste geboortedag van Frederik de Grote.

Met haar team van tien personen werkte De Borchgrave iets minder dan een jaar aan dit project. Voor de kostuums zijn drie soorten papier gebruikt. Stevig papier dat goed beschilderd kon worden, dunner plooibaar papier voor blouses en haren en vloeipapier voor sluiers en waaiers. Inspiratie voor de haardracht en kostuums komt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Onder andere portretschilderijen van de 18de-eeuwse Franse schilder Antoine Pesne (1683-1757) dienden daarbij als voorbeeld.

De Pruisische koning Frederik II, ook wel Frederik de Grote, schreef de komedie Modeaffe in 1742. Met dit toneelstuk leverde hij commentaar op de dagelijkse gang van zaken aan het hof met zijn vele vormen van étiquette. De komedie was ook bedoeld als specifieke kritiek op het doen en laten van één van Frederiks hovelingen. Een liefdesverhaal vol intriges en familiedrama.


Openingstijden en prijzen
Pop-up Museum Oud Amelisweerd is geopend op woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. De kassa sluit om 16.00 uur. Toegangsprijzen: volwassenen: € 5,-, kinderen t/m 12 jaar: gratis, kinderen 13 t/m 17 jaar: € 2,50. Museumkaart geldig. Pop-up Museum Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden