Er ligt een plan voor woningen in 't Hoogt, maar wellicht krijgt het complex weer een culturele functie.
Er ligt een plan voor woningen in 't Hoogt, maar wellicht krijgt het complex weer een culturele functie. (Foto: Andre Russcher)

Asbestsanering 't Hoogt bijna klaar

De complexe asbestsanering van voormalig filmtheater 't Hoogt nadert haar afronding. Voor eigenaar Stichting het Utrechts Monumentenfonds(UMF) is het nog niet duidelijk hoe het na de sanering verder zal gaan met de transformatie van dit rijksmonumentale complex.

Utrecht - Er is een verschil van inzicht met de gemeente Utrecht over de impact van een bestemmingswijziging naar wonen op het huidige erfpachtcontract. Momenteel worden alternatieven en tijdelijke oplossingen verkend.
Er ligt al een tijd een fraai plan klaar voor de realisatie van een woonbestemming in de panden waar voorheen filmtheater 't Hoogt was gevestigd. Dit plan heeft naast de cascorestauratie, realisatie van woningen als kern. Er zou een tiental appartementen (van klein tot groot) moeten komen en een klein kantoor. Daarnaast verhuist het Museum voor het Kruideniersbedrijf van Hoogt 6 naar Hoogt 2. Het museum, gesteund door de voedselretailsector, kan zo een uitgebreidere en meer eigentijdse expositie neerzetten.
Medio 2018 is de omgevingsvergunning verstrekt en is een deel van het complex (Slachtstraat 5, ook wel bekend als filmzaal 1 en het café/foyer) in de verkoop gezet. Inmiddels heeft het Utrechts Monumentenfonds voor eigen rekening en risico opdracht gegeven om de eerste fase van de werkzaamheden uit te voeren. Het betreft de noodzakelijke sanering van het aanwezige asbest. Vanwege de huidige onzekerheden is de Slachtstraat 5 uit de verkoop gehaald.

Verschil van inzicht

Het UMF is sinds najaar 2017 met de gemeente Utrecht in overleg over het erfpachtcontract dat onder de panden van het voormalig filmtheater ligt. "Helaas kost dit meer tijd dan aanvankelijk gedacht en kunnen we niet full swing door met de ontwikkeling", aldus Suzan te Brake, directeur van het Utrechts Monumentenfonds. De realisatie van het plan is getemporiseerd en momenteel worden ook andere mogelijkheden verkend, passend binnen de huidige erfpachtvoorwaarden. Dat zou kunnen betekenen dat het complex weer een culturele functie krijgt, waarin het museum en andere culturele en podium- of theaterfuncties hun plek kunnen krijgen. "We moeten door. We kunnen het ons niet veroorloven om dit unieke rijksmonument dat zo mooi in de stad gelegen is, lang leeg te laten staan. Hierin hebben we een gezamenlijke opgave met de gemeente, die zich ook inzet voor het erfgoed in de stad. We hopen met de gemeente snel tot resultaat te komen, maar zijn niet gevangen in één plan."

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden