'Volg je Wolk'; Een kier in de werkelijkheid op de Neude

Op culturele zondag AllesKids, zondag 20 oktober, strijkt op de Neude in Utrecht een 'wolk' van betonstaal neer, afkomstig uit de gedempte Catharijnesingel die in ere wordt hersteld.

UTRECHT - Iedereen kan zich die dag laten raken door de 'kier in de werkelijkheid' en daarin een droom ontdekken die je kunt volgen. De maakster van het kunstwerk, de Utrechtse beeldend kunstenaar Marijn te Kolsté, geeft persoonlijke rondleidingen en er zijn de hele dag workshops voor jong en oud.

In de Catharijnesingel wordt op het ogenblik een droom waargemaakt: het water komt weer terug. Er wordt al jaren gewerkt om de rijbaan te verwijderen, de betonbak te slopen, de oevers te herstellen en het water terug te brengen. Bij de sloopwerkzaamheden komt onder meer veel staaldraad uit het gewapend beton vrij wat naar een omsmelterij wordt afgevoerd voor hergebruik. 

Eén zo'n kluwen inspireerde Marijn te Kolsté om deze te vormen tot wolk en als object te gebruiken om dieper in de werkelijkheid te kijken. Immers, elk materiaal bestaat uit een enorme hoeveelheid open ruimtes, atomen, waarin een wolk elektronen rond een kern van neutronen en protonen draait. Wat wij als vaste materie ervaren, is niet zo dicht als het lijkt. Zoals Einstein al zei: "Het mooiste dat we kunnen ervaren is het mysterieuze". 'Wolkwerkers' nemen op 20 oktober bezoekers mee naar binnen in de wolk om hen uit te nodigen met creatieve middelen hun eigen droom te volgen. In dans, ruimtelijk met ijzerdraad, met muziek en met papier. 

Marijn te Kolsté: "Het idee om een kluwen staaldraad, in feite afvalmateriaal, te transformeren naar een poëtische vorm, een wolk, speelde al langer door mijn hoofd. Maar fietsend langs de Catharijnesingel vormde een warboel van staaldraad daar de directe aanleiding er daadwerkelijk mee aan te gang te gaan", zegt ze. "In gedachten zag ik die kluwen al als een wolk van staal neerdalen op de Neude, één van de mooiste pleinen van de stad, 500 meter verderop.  Met hulp van veel mensen, onder wie de aannemer van de werkzaamheden aan de Catharijnesingel en sponsoren gaat het 20 oktober gebeuren, al kan ik voor het realiseren van het project nog wel financiële steun gebruiken."

De toegang op de Neude is op 20 oktober gratis. Meer informatie op www.volgjewolk.nl.
 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden