Stichting Met je hart en Utrechtse horeca staan samen op tegen eenzaamheid onder ouderen

UTRECHT - Van 1 november tot eind december zet de Utrechtse horeca zich in voor ouderen uit de stad. Met de campagne 'EET met je hart' wordt eenzaamheid op de kaart gezet. In bijna 100 horecagelegenheden wordt gevraagd om 1 extra euro op de tafelrekening te zetten. Met de opbrengst van deze campagne worden vele waardevolle ontmoetingen voor eenzame, kwetsbare ouderen georganiseerd. Zo kunnen zij weer genieten van mooie momenten en nieuwe vriendschappen. Dit is het werk van Stichting Met je hart.

In Utrecht zijn er zo'n 200 ouderen die in de eigen wijk maandelijks met elkaar gaan eten. Varierend van lunch tot diner, schuiven ouderen van een vaste stamtafel in hun eigen buurtrestaurant bij elkaar aan. Doordat de ze elkaar met regelmaat zien, worden persoonlijke verhalen gedeeld en ontstaan er nieuwe waardevolle contacten.

De ouderen van stichting met je hart voelen zich erg welkom bij de stamtafelrestaurants. Zij ontvangen de ouderen altijd zeer warm en maken van het samen eten een feestje. Verder ontmoeten de ouderen elkaar ook bij extra ontmoetingen zoals bij de Bijenkorf, de Schouwburg, een film- of concertbezoek, een wandeling door de botanische tuinen of een spelletje jeu de boules. Ook 1e kerstdag worden ouderen uitgenodigd voor een feestelijke lunch. Al deze ontmoetingen kunnen niet gerealiseerd worden zonder de inzet van de vrijwilligers, restaurants, sponsors en sociaal betrokken partners.

Toen de Utrechtse initiator Babs Van Geel in 2012 een pilot startte om haar bevlogen initiatief te testen op haalbaarheid, had zij niet durven hopen dat haar oproep tot verbinding zoveel draagvlak zou vinden. Inmiddels wordt het werk van Met je hart landelijk omarmd in 25 gemeenten en ruim 500 restaurants, waarvan 100 in de gemeente Utrecht. Als bekroning ontving Stichting Met je Hart dit jaar het Appeltje van Oranje gevolgd door een werkbezoek van Koningin Màxima.

Het is bijzonder om te zien hoe in alle deelnemende gemeenten een maatschappelijke beweging op gang komt. Bedrijven en mensen komen in actie om, samen met de stichting, kwetsbare ouderen een hart onder de riem te steken. Per gemeente is bovendien sprake van een unieke en intensieve samenwerking met zorgende partijen, waaronder buurtteams, thuiszorg en ouderenverpleegkundigen. Iedere gemeente heeft ook ambassadeurs. In Utrecht zijn dit burgemeester Jan van Zanen, Barry Atsma en Claudia de Breij. Zij dragen er extra aan bij dat meer mensen hun hart openen voor dit belangrijke onderwerp.

Met de campagne EET met je hart wil de stichting niet alleen geld inzamelen om ontmoetingen te blijven realiseren. Stichting Met je hart wil ook aandacht vragen voor eenzaamheid onder ouderen.

Wie de komende 6 weken in een van de deelnemende restaurants gaat eten kan 1 euro doneren aan Stichting Met je hart en daarmee aandacht geven aan en afrekenen met eenzaamheid onder ouderen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden