Speeltoestel tegen eenzaamheid bij kinderen op Utrechts schoolplein


Foto: UNO

Speeltoestel tegen eenzaamheid bij kinderen op Utrechts schoolplein

Vandaag (donderdag) introduceert UNO - het populaire kaartspel van Mattel - het UNO speelkwartier, een speeltoestel dat in co-creatie met kinderen van 7-12 jaar werd ontwikkeld om samenspelen op het schoolplein te bevorderen en eenzaamheid bij kinderen tegen te gaan.

UTRECHT - Het toestel maakt het kinderen gemakkelijk om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Vragen of je mee mag spelen hoeft niet meer, iedereen die in het speciaal vormgegeven vak rondom het toestel gaat staan speelt mee. Vandaag is het eerste toestel geplaatst bij basisschool Hof ter Weide in Utrecht.

Eenzaamheid bij kinderen

Sociale contacten zijn belangrijk voor de ontwikkeling voor kinderen. Net zoals gezond eten essentieel is voor de fysieke ontwikkeling van het kind, zo zijn sociale contacten onmisbaar voor de psychosociale ontwikkeling. Jan Dirk van der Ploeg, professor doctor Orthopedagogie: 'Eenzaamheid bij kinderen is een onderbelicht probleem terwijl er aanwijzingen zijn dat ongeveer 1 op de 10 kinderen zich aanhoudend eenzaam voelt. Mensen denken dat kinderen niet eenzaam kunnen zijn en als ze het al zijn, dat het vanzelf weer over gaat. Maar eenzame kinderen worden vaak eenzame volwassenen.'

Door kinderen voor kinderen

Het speeltoestel werd in co-creatie met kinderen in de leeftijd 7-12 jaar ontwikkeld. Samen met de kinderen is aandachtig gekeken naar het vraagstuk 'samen spelen'. Met al hun verhalen en ervaringen is ontwerper Jos Kluwen namens psCity aan de slag gegaan met het speelse kameraadje voor op het schoolplein als resultaat. Net als bij het UNO kaartspel was ook voor het speeltoestel het uitgangspunt om te verbinden; de spellen moesten door en met iedereen gespeeld kunnen worden en daar is het UNO Speelkwartier uit voortgekomen.

Jackie Bleijswijk, Leerkracht Hof ter Weide; "Van samen spelen leren kinderen rekening te houden met elkaars gevoelens. Ze leren te delen en het zelfvertrouwen neemt toe. UNO zorgt ervoor dat eenzame kinderen niet langer eenzaam hoeven te zijn op het schoolplein."

Hoe het werkt

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden