Foto: Michiel Maas
Foto: Michiel Maas (Foto: Michiel Maas)

Route gratis Lichtjesparade uitgebreid met de grootste fietsenstalling ter wereld

Groot nieuws voor de Lichtjesparade; de fietstocht door hartje Utrecht is uitgebreid met een spectaculair onderdeel.

UTRECHT - Deelnemers fietsen op zaterdagavond 26 oktober langs de mooiste straten, singels, pleinen en parken van Utrecht. En aan de route is nu ook de grootste fietsenstalling van de wereld toegevoegd.

Lichtjesparade

De Lichtjesparade vindt plaats op 26 oktober en is onderdeel van het Fietsfestival Domplein. Op het Domplein vinden die avond verschillende activiteiten plaats voor jong en oud. De Lichtjesparade is een uitbundig met licht versierde fietstocht door Utrecht en nu dus ook door de grootste fietsenstalling ter wereld, bij het Centraal Station. De tocht zorgt voor een feest van verlichting in de binnenstad.

Naast de grootste fietsenstalling ter wereld zijn andere hoogtepunten op de 10 kilometer lange route het oudste fietspad van Utrecht op de Maliebaan, een gedeelte van het tijdritparcours van de Tour de France, de Sterrenwacht, de Weerdsingel, het Wilhelminapark en de eerste fietsstraat van Nederland. Met deelname aan één van de fietstochten dragen deelnemers bij aan het fonds voor de restauratie en verlichting van de Domtoren.

Deelname aan de Lichtjesparade is gratis voor iedereen en geschikt voor jong en oud. Families, buurtgenoten, scholieren, studenten en vrienden worden uitgedaagd om hun fiets en zichzelf te versieren met lampjes en zich aan te sluiten bij deze vrolijke parade dwars door de stad. De tocht start om 18.23 uur, wanneer de zon onder gaat. Na 1,5 uur keren de fietsers terug op het Domplein en rijden ze onder de mooiste finishboog van Utrecht door: de Domtoren.

Activiteiten Fietsfestival Domplein

De start en finish van zowel de Lichtjesparade als de Nachtrit vinden plaats op het sfeervol ingerichte Domplein. Voor en na de fietsevenementen is hier van alles te doen. Van 17.30 tot 18.30 uur staat de interactieve piano-installatie 'Keys of Light' in het teken van de fiets. Een pianist maakt in een glazen huisje op het Domplein muziek die met fietsen te maken heeft. De pianomuziek zorgt voor een in Nederland unieke muziek- en lichtshow op de in steigers gehulde Domtoren. Ook is er die avond een dweilorkest aanwezig.

Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud, waaronder een parcours voor de jongste jeugd. Ook is er een slow bike race, waarbij het doel is om het parcours zo langzaam mogelijk af te leggen. Daarnaast kunnen vrienden, familie of huisgenoten elkaar uitdagen om zo hard mogelijk tegen elkaar te sprinten op een rollerbaan.

Nacht van de Nacht

Het Fietsfestival Domplein sluit aan bij de Nacht van de Nacht, waarbij een groot aantal landelijke acties georganiseerd worden die het bewust gebruik van buitenverlichting stimuleren. Om 20.00 uur worden daarom de lichten van de Domtoren gedoofd en worden er kaarsen aangestoken. Ga voor meer informatie over dit initiatief naar www.nachtvandenacht.nl.

Stichting Utrechts EigenDom

De eerste editie van het Fietsfestival Domplein op 26 oktober 2019 vindt plaats in samenwerking met de Stichting Utrechts EigenDom. Deze heeft zich ten doel gesteld om met particuliere middelen bij te dragen aan de restauratie van de Dom. Als eerste prioriteit heeft de stichting gekozen om de Domtoren na de restauratie te voorzien van een prachtige en creatieve verlichting, zodat de schoonheid van de toren tot in lengte van jaren nóg beter tot zijn recht komt. Een deel van het inschrijfgeld komt ten goede aan de Stichting Utrechts EigenDom en dus aan de restauratie van de Dom.

Sponsor de Dom

Het Fietsfestival Domplein is één van de jaarlijks terugkerende activiteiten waarbij alle bewoners van Utrecht betrokken worden. Ook bedrijven kunnen zich aansluiten bij het Fietsfestival en krijgen als sponsor een op maat samengesteld pakket aangeboden. Ga naar www.onzeeigendom.nl voor meer informatie of neem contact op met de organisatie via fietsen@onzeeigendom.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden