Duurzaam en flexibel schoolgebouw voor basisschool Jules Verne in Ondiep

UTRECHT - Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van de 100-jarige (!) basisschool Jules Verne in Ondiep is klaar. Het wordt met acht lokalen, een VVE-lokaal en een ouderlokaal een school die helemaal klaar is voor de toekomst. Een duurzaam en volledig energieneutraal gebouw, met van binnen een heel flexibele indeling. Speels, licht en vrolijk, met overal spannende en gezellige plekjes. 

Volgende maand viert deze springlevende basisschool haar 100-jarige bestaan. In de kerstvakantie verhuizen team en kinderen tijdelijk naar de overkant (Mariëndaalstraat 25). Vanaf januari 2020 wordt het oude gebouwaan de Opzoomerstraat gesloopt en in april 2020 kan de bouw op diezelfde plek beginnen. Volgens planning vindt die feestelijke verhuizing naar de nieuwe obs Jules Verne plaats in februari 2021.

Flexibel concept 

Architect Suzanne Ellis van Brique architecten uit Amsterdam: ,,In de loop van het proces verschoof het onderwijs van een meer klassikaal concept naar een meer flexibel concept, met leerpleinen om groepsoverstijgend te werken. De groepslokalen worden straks gebruikt voor dagopening en afsluiting en voor instructie. Het was dus heel belangrijk een flexibel gebouw te ontwerpen. Zo kunnen lokalen straks voor een groot deel worden opengezet naar het leerplein. Het gebouw heeft een centrale ruimte, als een mooi hart.''

Slim ingericht

De architect heeft creatieve oplossingen gevonden om zoveel mogelijk ruimte te benutten in het compacte schoolgebouw, door het heel slim in te richten. Overal in het pand zijn kleine, fijne plekjes gecreëerd om te spelen of te lezen: onder de trap, in de raamkozijnen. De basis is een 'houten' vloer van vinyl: super-duurzaam en met een warme uitstraling.

Overhead deuren

Noviteit voor basisscholen in Utrecht zijn de 'overhead-deuren': doorzichtige wanden tussen de klaslokalen en de gangen/binnenpleinen. Die wanden zijn eigenlijk deuren van 3.40 breed en met een druk op de knop verdwijnen ze binnen 15 seconden in het plafond. Ook tussen de klaslokalen is voorzien in dubbele schuifdeuren, zodat leraren makkelijk overzicht hebben over meer groepen kinderen.

Eric van Dorp, bestuurder SPO Utrecht: ,,Het team heeft heel veel nagedacht over 'wat wil je met je onderwijs'. Dat geeft ruimte voor de toekomst! Erg leuk dat het ontwerp zo speels is gemaakt, dat het licht en ruim is, binnen.''
 

Meer berichten