'Vroeger maakte ik zoutstrooiers. Dat zijn hele ingewikkelde apparaten. Dan zijn fietsen peanuts." Tekst en foto: Sterre ten Houte de Lange
'Vroeger maakte ik zoutstrooiers. Dat zijn hele ingewikkelde apparaten. Dan zijn fietsen peanuts." Tekst en foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: )

'Fietsenwinkel bevredigender dan seksshop'

Marco Maring (48) is de eigenaar van de Maring Tweewielers aan de Oudegracht. Voorheen verkocht hij hier seksspeeltjes, maar nu is hij helemaal over op de fietsen: "Ik kwam er achter dat mijn opa en overgrootopa ook al in de fietsen zaten!"

UTRECHT - Maring: "Ik heb fietsen altijd mooi gevonden. En ik ben goed met mijn handen. Ik heb een diplomaatje of zes in monteren, engineering en lassen. Maar op een gegeven moment was ik die vieze handen zat. Dus opende ik in 2006 hier een seksshop. Ik had niet de droom om een soort sekskoning te worden. Ik ben er gewoon ingerold."

"Door de crisis in 2008 daalde mijn verkoopcijfers dramatisch. De eerste tijd dacht ik nog dat het beter zou worden, maar het werd niet beter. Het werd steeds frustrerender om keihard te werken en nog amper de rekeningen te kunnen betalen."

Achterin de oude seksshop had Marco al een kleine werkplaats. "Soms had ik op een dag maar twee klanten. Dan kluste ik ondertussen aan fietsen achter het gordijn." De werkplaats werd steeds groter, het gordijn verschoof steeds verder de winkel in.

Vanaf het moment dat hij besloot om over te stappen op fietsen, en de seksspeeltjes voor halve prijs te verkopen, liep het storm. "Binnen twee dagen stonden hier vier journalisten voor de deur. Hele stapels vibrators gingen de deur uit. Nederlanders, hè."

Een tijd lang verkocht Maring fietsen én seksspeeltjes. In die tijd verdwenen niet de fietsen maar de seksspeeltjes achter een gordijn. "Tot er op een gegeven moment toch een jochie voor het schap stond. Toen was ik het helemaal zat en heb ik dat hele rek in elkaar getrapt." Inmiddels hangt er gereedschap aan die rode wand. "Ik kan geen vibrator of condoom meer zien."

Marco is ontzettend blij dat hij de overstap heeft gemaakt. "Een fietsenzaak is zoveel bevredigender. In de erotica kan je niet veel meer doen dan de producten afstoffen. Bij tweedehands fietsen kun je er echt wat van maken. Deze week is het bijvoorbeeld rustig. Dan zijn we weer lekker aan het bouwen." Bijkomend voordeel is dat zijn zoon ook mee kan klussen in de winkel. "Op zijn eigen manier dan. Hij is pas zes."

Omdat Marco kan lassen, kan hij ook gebroken fietsframes repareren. "Mensen komen met hangende schouders de winkel binnen met een gebroken frame, van de fiets die ze van hun opa hebben gekregen. Die gezichten als je dat vervolgens kan maken. Goud."

"Sowieso is het klantcontact leuker. Je kunt mensen echt helpen. In de erotica zijn klanten meestal vrij stil. Ze kopen iets en je hoort er nooit meer wat van. Als iemand hier een fiets koopt, komen ze nog wel eens terug om te vertellen hoe fijn de fiets is."

"Opvallend is wel dat ik vele meer rare snuiters de winkel binnen krijg. Tot mensen met een psychische stoornis. Ik begreep eerst niet waarom ik die nu wel kreeg, en toen dit een seksshop was niet. Tot ik me realiseerde: in een fietsenwinkel komt iedereen. Er is geen drempel."

Meer berichten