Foto: Extinction Rebellion Nederland
Foto: Extinction Rebellion Nederland

Extinction Rebellion verstoort in Utrecht verkeer om aandacht te eisen voor de regenwouden

Zondag om 11:45 fietsten ongeveer 100 Utrechtse rebellen van Extinction Rebellion door de straten van Utrecht in een solidariteitsactie om aandacht te eisen voor de klimaatcrisis.

UTRECHT - Met kreten van 'red de Amazone, dat zijn onze longen' reed de kleurrijke stoet aan fietsen door de stad. De groep maakte deel uit van een grote internationale actie van XR, genaamd 'Bike for the Rainforests: International Solidarity Action'.  De rebellen fietsten met kleurrijke, versierde fietsen door het centrum van Utrecht, aangekleed met vlaggen en banners, en verstoorde het verkeer in het centrum. 

De actie werd aangespoord door de vernietigende verbranding van onder andere het Amazonegebied in de afgelopen maanden, die 80% is gestegen in vergelijking met het afgelopen jaar. Met deze actie willen de leden van Extinction Rebellion Utrecht aandacht en belangstelling wekken voor de globale klimaatcrisis, die tot verwarming en verwoesting van de aarde leidt, en de biodiversiteit van onze wereld bedreigt. Zoals alle acties van Extinction Rebellion, is deze ook bedoeld om druk uit te oefenen op gemeenten en de overheid om hardhandiger deze crisis aan te pakken. Met deze actie wil de groep ook duidelijk maken dat de wereld gedeeld wordt door iedereen, en dat iedereen dus samen moet komen om de klimaatcrisis aan te pakken - ook als de verwoesting ver van huis voelt. Deze actie is bedoeld om solidariteit te tonen aan de mensen die nu al aangetast worden door de crisis, wiens wereld nu al letterlijk in brand staat.

De klimaatcrisis kan niet alleen worden aangepakt door lokale overheden en individuen. De Nederlandse overheid en alle Nederlandse bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun deel in de vordering van de vernieling van de aarde. Door solidariteit te tonen hoopt Extinction Rebellion dat het duidelijk wordt dat iedereen verantwoording moet nemen, vooral degenen met de macht in handen. De branden beginnen en eindigen niet bij het regenwoud - wereldwijd branden bossen en wouden af, worden landschappen vernietigd en ecosystemen verstoord. 

Op zondag fietste de kleurrijke groep van De Neude naar de Dom en van de Westerkade naar het Wilhelminapark. De grote groep fietsers probeerde het autoverkeer in het centrum van Utrecht te vertragen en verstoren. "Onze wereld staat in brand, dus het is tijd dat mensen wakker worden. Door verstorend te werk te gaan kunnen mensen ons niet meer negeren", aldus een woordvoerder van Extinction Rebellion Amsterdam.  Vergelijkbare acties werden onder anderen in Italië, Canada, Frankrijk, de VK en Duitsland georganiseerd. 

Door het ontregelen van dagelijks leven hoopt Extinction Rebellion op een vredige en geweldloze manier aandacht te vestigen op wat op dit moment belangrijk is. Er is gekozen voor burgerlijke ongehoorzaamheid, omdat alle andere routes uitgeput zijn zonder iets aanzienlijk te hebben verbeterd. 

Extinction Rebellion is een geweldloze beweging die burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt om verandering teweeg te brengen in de Nederlandse wetgeving, beleid en industrie. Zolang de klimaatcrisis een dreiging is zullen zij doorgaan met het opvoeren van druk op de Nederlandse overheid. Tot er systemische verandering komt, zullen overal ter wereld gaan burgers in de naam van Extinction Rebellion de straat op met hetzelfde doel: het aanpakken van de klimaatcrisis. 

Meer berichten