Oogsten, koken en bootcampen op de boerderij in Utrecht

Op vrijdag 4 oktober, kunnen kinderen en hun ouders niet alleen lekker bewegen tussen de koeien, maar ook gezonde streekgerechten maken en proeven met een echte chef-kok.

UTRECHT - De ingrediënten zoveel mogelijk van de lokale boerderij en tuinderij. Kinderen mogen de ingrediënten zelf verzamelen. Alles wordt bereid met minimale toevoegingen als suiker en zout door het gebruik van smaakvolle producten van de boerderij en tuinderij.

De Foodcamp vindt plaats bij melkveebedrijf Meernse Melk in de Meern, vlakbij Leidsche Rijn. Zij nemen de deelnemers mee over de boerderij en laten zien wat er voor nodig is om melk, vlees, eieren, fruit en groenten op hun boerderij te produceren. Een lokale chefkok kookt samen met kinderen en ouders in en om de LekkerBoer foodtrailer. Sport op maat neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp over het erf. Jumbo Parkwijk levert aanvullende producten voor het kookonderdeel en organiseert een kleurplaatactie in de winkel waarmee kinderen gratis Foodcampkaartjes kunnen winnen.

Succesvolle pilot

Na een succesvolle pilot in Overijssel, organiseren LekkerBoer en partners dit jaar 13 Foodcamps in verschillende provincies. De Foodcamp op 4 oktober is de eerste in de provincie Utrecht.

Gezonde leefstijl

LekkerBoer wil graag bijdragen aan een gezonde leefstijl door kinderen en hun ouders letterlijk in beweging te brengen, en het verhaal achter ons eten te laten beleven op de plek waar het 'gemaakt' wordt.

Lokale samenwerking

Met het houden van de Foodcamps wil LekkerBoer niet alleen de aanwezige kinderen en ouders stimuleren in het maken van gezonde keuzes, maar ook bij een groter publiek bewustwording en lokale samenwerkingen tot stand brengen. Alle Foodcamps worden ingevuld met lokale partners.

Subsidie scholen en kinderopvang

Scholen (PO, VO, MBO) en kinderopvang (buitenschoolse opvang, BSO) kunnen ook een Foodcamp aanvragen. Voor zowel scholen als BSO is hiervoor subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten beschikbaar. De aanvraagperiode is van 2 t/m 30 september. Meer info via www.lekkerboer.nl/blog.

Organisatie

LekkerBoer Foodcamp is een initiatief van agrifood ondernemers Judith de Rijk en Hanneke Stegeman. Daarbij zoeken ze samenwerking met lokale partijen: boeren en tuinders, beweegpartijen (sportorganisaties en sportscholen), kookpartijen (restaurants en kookcoaches), kinderopvang, basisscholen, beroepsopleidingen, supermarkten, gemeentes en gezondheidsorganisaties.

Waar en wanneer

4 oktober bij boerderij Meernse Melk, Meerdijk 61 in De Meern, vlakbij Leidsche Rijn. Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.

Opgave en kosten

Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders via www.lekkerboer.nl/foodcamp. Vol is vol. De prijs is 7,50 euro per persoon.

Meer berichten