Iraakse aartsbisschop Mirkis naar Utrecht

UTRECHT - De Iraakse aartsbisschop Mirkis komt dinsdag 27 augustus naar Utrecht. De open samenkomst vindt plaats van 14.30 tot 16.30 uur in de Aloysiuskerk, Adriaen van Ostadelaan 4, Utrecht

Van 14.30 tot 16.30 uur zal hij in een open samenkomst voor belangstellenden vertellen over de actuele situatie in Irak. Mgr. Mirkis, Iraaks dominicaan, werd in januari 2014 de opvolger van Mgr. Luis Sako die toen Patriarch werd van de Chaldeeuws katholieke kerk.

Een half jaar later werd het noord-oosten van Irak het toneel van bijna twee miljoen ontheemden, op de vlucht voor ISIS. Enige cijfers:

De stad Kirkuk, 1,5 miljoen inwoners, nam 700.000 IDP's op, naast al de eerdere vluchtelingen uit Syrië.

Het bisdom Kirkuk-Sulaymaniyah, 7000 leden, gaf 3 jaar lang onderdak aan 4000 IDP's plus 700 studenten-vluchtelingen: yezidi, moslims en christenen, zodat ze hun studie konden voortzetten aan de Universiteit van Mosul die in Kirkuk in ballingschap voort werkte. Vervolgens heeft het bisdom nog een jaar lang Yezidi-studenten geholpen met reisgelden naar Mosul, toen de universiteit terugkeerde, september 2017.

Bisschop en bisdom hebben een hoge inzet om te bemiddelen in goede contacten tussen de diverse bevolkingsgroepen. Hulp aan de groepen die het meest getroffen werden door de diverse vormen van oorlog en geweld, behoort tot dat beleid, voor die help is het bisdom wel aangewezen op steun van buiten.

Geloofsgemeenschappen in Utrecht proberen sinds enkele jaren een steentje bij te dragen. Zo ook de Rooms Katholieke parochie te Utrecht.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden