4000 nieuwe Utrechtse studenten zamelen Handdoeken, Sokken en Ondergoed in voor Utrechtse opvangcentra

UTRECHT - In de verschillende opvangcentra in Utrecht is er voor daklozen de mogelijkheid om te douchen en schone kleren aan te trekken. Door stadsbewoners en allerlei organisaties wordt daarvoor kleding gedoneerd. Alleen zitten daar nauwelijks handdoeken, ondergoed en sokken tussen. Daardoor is er aan deze items een groot gebrek. Juist omdat er in de opvang de mogelijkheid is om te douchen, is het prettig wanneer je daarna ook schoon ondergoed en sokken aan kunt trekken. Voor een basaal gevoel van waardigheid van groot belang. HOS2019, een initiatief van Stichting Rechtop en FUTURABILITY, zamelt deze items, met behulp van de 4.000 aankomende Utrechtse studenten in tijdens de UITweek 2019. In ruil voor hun donatie ontvangen de studenten een stadswandeling met een (ex) dakloze als gids. HOS2019 ondersteunt hiermee niet alleen dak- en thuislozen in de stad Utrecht, maar bevordert ook de ontmoeting tussen twee groepen in de stad die elkaar normaliter niet of nauwelijks zouden ontmoeten.  

HOS werd in 2018 in eerste instantie op kleinere schaal uitgevoerd. In samenwerking met drie studentenverenigingen in Utrecht, USC, UVSV/NVVSU en Unitas werden items ingezameld. In het najaar van 2018 kreeg de actie een vervolg rondom de voorstelling Thuislozen van Theater Utrecht en Adelheid|Zina waarbij het publiek van de voorstelling deze items doneerde. 

In 2019 wordt de actie grootschaliger uitgerold. In samenwerking met de organisatie van de UITweek wordt aan de 4.000 studenten die de UITweek gaan lopen gevraagd één van deze items mee te nemen en te doneren. Onderdeel van hun UITroute op 12 augustus is dat ze langs het Domplein gaan, waar containers worden geplaatst en ze hun donatie kunnen achterlaten. In ruil hiervoor, krijgen zij het aanbod voor een gratis stadswandeling met een (ex) dakloze als gids. Door de ogen van deze mede stadsbewoner maken ze kennis met hun stad, met elkaar en met een groep mensen waar ze anders niet of nauwelijks mee in aanraking zouden komen. Iedereen wint!
Om de noodzakelijke maar beperkte financiële middelen bij elkaar te krijgen, is er een crowdfunding gestart. Wil je HOS2019 financieel ondersteunen kijk dan op www.rechtop.org/hos 

HOS2019 is een initiatief van stichting RECHTOP en FUTURABILITY en wordt mede ondersteund door de UIT week, de Utrechtse studentenverenigingen, Domkerk Utrecht, Bedrijfsafval Gemeente Utrecht en particuliere donateurs.

Meer berichten