Science park heeft nieuwe interactieve ontmoetingsplaats: het Vindhek

Het Science Park heeft een nieuwe ontmoetingsplaats: het Vindhek. Fel rood met vaste knijpers om gevonden voorwerpen in op te hangen en een bank voor ontmoetingen tussen vinder en verliezer rondom het hek.

UTRECHT - De eenvoudige gebruiksaanwijzing staat in de rand van het dak: "Vind je verloren voorwerp terug. Voeg een gevonden voorwerp toe."

Concept en ontwerp zijn van Annemarieke Weber. Duurzaamheid en bewustwording zijn haar doelen. "Wat is er een mooiere vorm van recycling dan je eigen verloren bezit terug te vinden? De spullen in de Vindhekken hebben vaak niet veel waarde voor de vinder, maar zoveel temeer voor de verliezer. Sleutels of een cap die je herinnert aan een festival bijvoorbeeld. Prins Maurits vond in het Vindhek Vondelpark ooit zijn fietssleutel terug tijdens het hardlopen." Tijdens de hittegolf werd er een waaier opgehangen.

Eerlijkheid, respect en vertrouwen vormen het concept. Veel eerlijke vinders rapen een verloren voorwerp even op en leggen het op een goed zichtbare plaats neer zodat de verliezer het makkelijk terug vindt. Daarmee tonen zij respect en vertrouwen. Ook degene die erover denkt om iets mee te nemen wordt met die drie universele menselijke waarden geconfronteerd, ook al is dat onbewust.

Het interactieve Vindhek op de campus is de zus van het Vindhek in het Utrechtse Máximapark dat sinds 2011 knuffels, zonnebrillen , schoentjes en racewagens terug bezorgt bij de eigenaar. De locatie op de campus is perfect: bussen rijden af en aan, studentenhuis Johanna is vlakbij en het rode Vindhek tekent mooi af bij het groen van Casa Confetti een ontwerp van Marlies Bohmer. De fontein van Sant en Co verdubbelt het concept van levendige ontmoetingsplaats. Binnenkort komt er een bord naast met 16 internationale vertalingen van de titel "Vindhek".

Het Vindhek Science Park werd gerealiseerd via een ideeënwedstrijd van de Universiteit Utrecht. Mevrouw Mulder won met haar idee om een Vindhek te plaatsen. Zij was geïnspireerd door het Vindhek Vathorst dat sinds 2013 haar mooie werk in haar buurt verricht.

In het Amsterdamse Vondelpark werd in 2006 het eerste Vindhek geplaatst. Daarna volgde het Amstelpark, Beatrixpark, Westerpark, IJburg en de Kinkerstraat. Er staat een Vindhek in Vathorst (Amersfoort) en in het Noorderplantsoen in Groningen.hek 06 – 28 80 14 79

Meer berichten