Foto:

Vol programma voor tweedaags Uitfeest

Utrecht - Het Utrechtse Uitfeest is al jaren het moment waarop de cultuursector zichzelf in de etalage zet en daarmee laat zien wat Utrecht als cultuurstad zo bijzonder maakt. Dit jaar krijgt het tweedaagse Uitfeest een vervolg op 14 en 15 september met een vol programma met voor elk wat wils.
Het programma op zaterdag staat in het teken van zelf doen en ervaren met speciale aandacht voor de diverse aanbieders van vrijetijdskunsten. De Mariaplaats transformeert in een dansplein met presentaties en workshops van Utrechtse dansscholen en het Stadhuisplein wordt een muziekplein met optredens van zeven koren, met als afsluiter het meezingconcert Zing Nederlands met me van de Bibliotheek Utrecht en De Voorkamer. Voor de zevende keer luistert het Stadhuistoneel het Uitfeest op met een kort en krachtig politiek toneelspel. Loco-burgemeester, wethouders en raadsleden van de stad Utrecht spelen dit jaar De Slag om Hoog Catharijne. Wat hebben computercode en dans met elkaar gemeen? Dat laten Creative Coding en Freedom City zien in battles waarin dans, live muziek en visuals gecombineerd worden. Op het Domplein verrijst een zeecontainerdorp met een gevarieerd aanbod van workshops, presentaties, optredens en introductielessen jong en oud. Maak met Theaterschool Utrecht een eigen gifje, leer de ukelele bespelen in een korte workshop van deMuziekFabriek of ga met DomUnder op een analoge of virtuele verkenning door 2000 jaar Domplein. Beleef de stad ook middels de Open Monumentendag, waarbij circa 80 locaties hun deuren openen voor het publiek, soms ook met een cultureel programma.

Kijken en beleven - zondag 15 september
Op zondag pakt de cultuursector uit met gezamenlijke presentaties vanuit de disciplines theater & dans, beeldende kunst, film & beeldcultuur, literatuur en muziek. In de Stadsschouwburg Utrecht geven onder meer Het Filiaal theatermakers, Conny Janssen Danst en de Handsome Poets previews van hun nieuwe voorstelling. Na het grote succes van de eerste editie keert De Utrechtse Boekenmarkt terug op het Vredenburgplein met ruim 175 boekenkramen. Voor degene die graag persoonlijk leesadvies ontvangt, presenteert Bibliotheek Utrecht in het Stadhuis De Boekenapotheek, en in de ILFU Boekenparade wordt alvast vooruitgeblikt op het literaire najaar met onder andere Geert Mak, Dimitri Verhulst, Manon Uphoff en Ronald Giphart. Ontdek dé Utrechtse muzikale popacts van morgen middels het muziekfestival VOOR//AAN van 3voor12 Utrecht in de Breedstraatbuurt en Voorstraat. Het zeecontainerdorp op het Domplein wordt op zondag ingericht door Art Utrecht, hét Utrechtse platform voor beeldende kunst, en in het Academiegebouw presenteren de Utrechtse musea een programma met lezingen en workshops. Het Academiegebouw is ook de plek voor film- en beeldcultuur. Kom kijken en leer meer over podcasts, de rol van feminisme in gaming, clickbait, algoritmes en creatief coderen. Het Uitfeest wordt afgesloten met de openluchtvertoning van de misdaadfilm Baantjer: Het begin aan de Weerdsluis, gepresenteerd door het Nederlands Film Festival.

Het complete programma staat medio augustus op www.culturelezondagen.nl.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden