Opening Engelse werk Rhijnauwen

Opening Engelse werk en tuin Rhijnauwen

UTRECHT - Het Engelse werk en de tuin Rhijnauwen zijn opgeknapt. Daarom openen wethouder Lot van Hooijdonk (gemeente Utrecht), burgemeester Ruud van Bennekom (gemeente Bunnik) en gedeputeerde Rob van Muilekom (provincie Utrecht) op woensdag 17 juli officieel het nieuw ingerichte Engelse werk en de tuin Rhijnauwen. Inwoners, ondernemers en media zijn hierbij van harte welkom. De opening is woensdag om 14.00 uur en start op de parkeerplaats bij de Stayokay Bunnik.

Engelse werk

Het Engelse werk ligt verscholen in Rhijnauwen. Dit bijzondere onderdeel van de landgoederen is opnieuw ingericht. De oorspronkelijke landschapspaden zijn hersteld. De uitkijkheuvel is opgeknapt waardoor bezoekers weer uit kunnen kijken over de omgeving. Er is ook 'Engels hout' aangeplant. Dat zijn speciale heesters die bijen en vlinders aantrekken en doen denken aan de vroege landschapsstijl. Voor drie nieuwe bruggen van het Engelse werk is inspiratie opgedaan uit het Chinese behang van het landhuis Oud-Amelisweerd.

Tuin Rhijnauwen

Veel wandelaars en fietsers genieten van de Tuin Rhijnauwen. Hierdoor is het soms druk in de smalle poort van het Poortgebouw (bij de Stayokay). Om de drukte door de poort te verminderen, is er via de ezelweide een alternatieve wandelroute achterlangs landhuis Rhijnauwen aangelegd. Daarnaast is de oorspronkelijke tuin rond het landhuis uit 1779 voor een deel teruggebracht door een ondiepe 'droge' gracht met bruggen. Ook zijn er planten en struiken geplant. Nieuwe meanderende paden verbinden de tuin met het Huisbos en theehuis Rhijnauwen en zijn bedoeld als prettige wandelroute. De bomen rondom het landhuis zijn allemaal behouden. Ze versterken het monumentale karakter van het landhuis en dragen bij aan de historische gelaagdheid van het landgoed.

Samenwerking

Het opknappen van de tuin en het Engelse werk is het resultaat van een goede samenwerking tussen de gemeente Utrecht, gemeente Bunnik en de provincie.

De landgoederen Oud- en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen zijn in de vorige eeuw aangekocht door de gemeente Utrecht als recreatiegebied voor inwoners. Het is een uniek gebied, rijk aan bijzondere planten en dieren. De monumentale landgoederen en haar landhuizen behoren tot de fraaiste van Nederland. Nu is het gebied met jaarlijks circa 1,5 miljoen bezoekers het best bezochte groengebied van Utrecht.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden