Tijdens de Utrechtse Fietsvierdaagse is er veel aandacht voor cultureel erfgoed, zoals kastelen en buitenplaatsen.
Tijdens de Utrechtse Fietsvierdaagse is er veel aandacht voor cultureel erfgoed, zoals kastelen en buitenplaatsen. (Foto: Pascalle ten Bloemendal)

Op de pedalen langs cultureel erfgoed

Bert Nijenhuis

Eerste Utrechtse Fietsvierdaagse

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een Nationaal Park, kastelen en buitenplaatsen, fraaie steden, rivieren en volop groen. Utrecht heeft veel te bieden. Des te opvallender is het dat de provincie nog geen eigen fietsvierdaagse had. Daarin heeft Martin de Ruiter van Central Events verandering gebracht. Van 22 tot en met 25 augustus voert de eerste editie van de Utrechtse Fietsvierdaagse langs provinciaal cultureel erfgoed. Deelnemers kunnen locaties bezoeken en steunen en passant onderzoek naar hartfalen.

UTRECHT – Central Events heeft de nodige ervaring met het organiseren van fietsevenementen, zoals Tour d'Utrecht en Classico Giro. "Eendaagse evenementen voor op de racefiets", verklaart De Ruiter. "Nu hebben we een vierdaags evenement voor recreatieve fietsers opgezet. In Drenthe en Zeeland bestaan al jarenlang succesvolle fietsvierdaagsen. Dan kan 'World Bike Capital Utrecht' niet achterblijven." Hoewel Slot Zeist de start- en finishlocatie is, heeft de organisatie bewust gekozen voor de naam Utrecht. "Omdat het een provinciaal evenement is, maar ook vanwege de link met de stad Utrecht. Daar komen de meeste deelnemers waarschijnlijk vandaan. Een andere link is het UMC Utrecht, waar 25 procent van het inschrijfgeld naar toe gaat."

Op de eerste dag en laatste dag van de vierdaagse maken de deelnemers kennis met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Ruiter: "Een uniek gebied met forten, waarvan veel mensen alleen weten dat het iets met de oorlog te maken heeft. We hopen dus ook wat meer kennis over te brengen." Dag twee staat in het teken van kastelen en buitenplaatsen. "Huis Doorn en Kasteel Amerongen zijn het bekendst. Zelf fiets ik vaak langs Huis Zuylenstein. Deze locatie kan net als Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen tijden de vierdaagse ook worden aangedaan."

Wie altijd al eens over de landingsbaan van vliegbasis Soesterberg heeft willen fietsen, kan zijn hart ophalen als op dag drie militair erfgoed centraal staat. "Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is vernieuwd en in de omgeving zijn verborgen bunkers", licht De Ruiter alvast een tipje van de sluier op. "Ook het calamiteitenhospitaal van UMC Utrecht wordt bezocht. De UMC Tandemtocht maakt op zaterdag eveneens deel uit van de vierdaagse. Artsen en hartpatiënten fietsen dan ook geld voor onderzoek bij elkaar."

Vierdaagsedeelnemers kunnen kiezen voor twintig, veertig of zestig kilometer. "Eén dag meedoen mag ook en onderweg kan iedereen zelf pauzeplekken kiezen", aldus de initiatiefnemer, die hoopt op vijfhonderd deelnemers per dag. "Maar de helft is ook prima. Het evenement is geslaagd als de deelnemers het leuk vinden en de volgende keer weer willen meedoen. We gaan er minimaal drie organiseren en van de eerste kunnen we alleen maar leren. Er blijven voldoende thema's over. Volgend jaar vieren we bijvoorbeeld 75 jaar bevrijding en de Vuelta komt naar Utrecht." Voor meer informatie en inschrijvingen: utrechtsefietsvierdaagse.nl.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden