Stomr met hun eerste singel, met ieder zijn eigen foto. 'Kregen we van Patrick als releascadeautje.' Vlnr: Edwin, Koen, Devon, Don en Patrick.
Stomr met hun eerste singel, met ieder zijn eigen foto. 'Kregen we van Patrick als releascadeautje.' Vlnr: Edwin, Koen, Devon, Don en Patrick. (Foto: )

'Schlager-muziek werkt verbindend'

Sterre ten Houte de Lange

Popformatie Storm zingt levenslied

"Jij laat me vliegen". Zo heet het eerste nummer van de nieuwe popformatie Storm. Deze groep begon in april in deze formatie van vijf jongens. Daarvoor was waren de Utrechtse Koen van der Heide (32), Devon Donovan en Patrick la Lau al drie jaar 'Storm3'. Sinds april zijn Don Donovan en Erwin Saman erbij gekomen.

utrecht - Storm maakt Nederlandstalige poppy-schlagermuziek "met een Storm-sausje eroverheen." Meestal kopen ze de bandmuziek van een nummer op, en zingen er hun eigen interpretatie van het lied overheen. Hun eerste singel "Jij laat me vliegen" is een cover van de Duitse Schlager-legende Helena Fischer. Koen heeft samen met Patrick de Nederlandse bewerking gemaakt. "Mijn Duits is niet sterk genoeg om Duitse nummers te schrijven, maar dankzij mijn werk voor de touristinformationshop kan ik genoeg Duits om er een mooie tekst van de maken."

"Ik schrijf al sinds mijn twaalfde songteksten. Voor mijn eigen nummers, maar ook voor amateurs en bruiloften en partijen. Van 'dit is Joost, hij wordt veertig en hij houdt van bier en voetbal' tot mensen die naar me vragen liefdeslied voor hun te schrijven voor hun geliefde."

"Muziekmaken en performen is echt mijn passie en mijn alles. Ik vind het echt een eer dat ik me hiermee mag bezig houden." Zijn ogen twinkelen als hij dit zegt. "Met muziek kan ik me uiten. Mensen kunnen de muziek hun eigen interpretatie geven. Het mooiste is als de tekst niet zo letterlijk is, dan kan iedereen er z'n eigen verhaal ervan kan maken."

Koen houdt erg van de Schlager-muziek: "Het een verbindende muziekstijl voor het Nederlandse volk, als het ware. Het is vaak muziek die mensen samen kunnen meezingen. Het levenslied staat vaak dichtbij mensen en is uit het alledaagse leven gegrepen. 'Jij laat me vliegen' gaat over dat als je verliefd bent dat het voelt alsof je kan vliegen."

"Maar muziek hoeft voor mij niet altijd over de liefde te gaan. Het kan ook gaan over het gevoel dat je kreeg tijdens een reisje, of over wat er in een restaurant gebeurt, zoals bij Tom's Diner van Suzanne Vega." Andere inspiratie voor Koen is het werk van Jason Mraz en de stageperformance van Britney Spears in de jaren negentig. "Zij was zo'n goede entertainer. Zij gaf tweehonderd procent! En was van begin tot eind gefocust."

Koen treedt graag op. Gevraagd naar zijn dromen is het: zo veel mogelijk optreden en nummers maken die mensen leuk vinden. "Als wij met z'n vijven op het podium staan is het gewoon feest. Het zijn echt vijf stuiterballen. Maar ook goudeerlijk. Als iemands broek op half zeven hangt, zeggen we daar ook gewoon wat van op het podium. En de interactie met het publiek is heel tof. Want het publiek kan ook gekke dingen doen: een been in de lucht gooien of heel hard met jouw liedjes meezingen."

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden