Foto: MR C PUGMIRE

Ricciotti ensemble verzorgt gratis concerten met Georgisch thema in Utrecht - 28 juli

Gratis concerten in Utrecht op 28 juli

UTRECHT -  Jarenlang had Georgië een Nederlandse first lady en dankzij Wie is de Mol maakte heel Nederland in 2018 kennis met de prachtige Georgische landschappen. Maar wie kent de interessante muziekgeschiedenis van dit Oost-Europese land? Daar brengt het Ricciotti ensemble verandering in! Binnenkort laat dit bruisende symfonieorkest Utrecht kennismaken met Georgische muziek, stukken van Georgische componisten en de virtuoze Georgische klarinettist Levan Tskhadadze. De concerten vinden plaats op 28 juli in het openluchttheater van Castellum Hoge Woerd en bij Theater Lombok.

Het veelzijdige Ricciotti ensemble wordt ook wel het meest onorthodoxe orkest van Nederland genoemd. De 42 energieke, jonge musici laten publiek kennismaken met de unieke, rijke klanken van het symfonieorkest. Tijdens de Kartuli Turi presenteert het Ricciotti de Georgische muziek in al zijn variëteit: klassiek, jazz, pop en Georgische volksmuziek. Optredens van het Ricciotti zitten altijd vol onverwachte gebeurtenissen en ingenieuze verrassingen. Een symfonieorkest zoals u nog niet heeft gehoord en gezien!

Muziek

Op het programma staan klassieke symfonische composities van Paliashvili, Tsintsadse en Lagidze. Populaire Georgische traditionals zijn bewerkt voor symfonieorkest en uiteraard mag de grote hit Nine Million Bicycles van de Georgische zangeres Katie Melua niet ontbreken. Daarnaast klinkt er lichte muziek met een knipoog naar Georgië zoals Georgia on my mind en The devil comes back to Georgia. Ook hoort het publiek klassieke muziek met een link naar het roemruchte Georgische verleden, zoals Beethovens Die Geschöpfe des Prometheus en delen uit de Masquerade suite van Aram Katsjatoerjan. Het wereldberoemde twaalfde-eeuwse epos De ridder in het pantervel speelt ook een rol in het repertoire. Om de cirkel rond te maken, speelt het Ricciotti werken van Nederlandse componisten als Ed de Boer, Jurriaan Andriessen en Willem Breuker.

Klarinetvirtuoos Levan Tskhadadze

Gastsolist bij dit concert is de in Nederland wonende Georgische klarinettist Levan Tskhadadze. Deze klassiek geschoolde klarinetvirtuoos voelt zich als een vis in het water in zowel klassiek westers repertoire als Georgische volksmuziek. Daarnaast beschikt Tskhadadze ook nog eens over een ongekend improvisatietalent. Levan Tskhadadze is onder meer te horen in de traditional Simghera Kutaisze, Kancheliade van Giya Kantsjeli en het jazzy Klarinetconcert van Artie Shaw.

Tournee Ricciotti's Kartuli Turi

Van 27 juli t/m 1 augustus is Ricciotti's Kartuli Turi te horen in Nederland. In zes dagen verzorgt het Ricciotti ongeveer 25 optredens door heel Nederland. De musici zijn tot alles in staat om nietsvermoedende mensen te verrassen met hun muziek. Geen concertlocatie is te gek: scholen, asielzoekerscentra, buurthuizen, gevangenissen, ziekenhuizen, dorpspleinen, maar ook supermarkten, kermisattracties, koopgoten, veerboten en zelfs het vliegtuig. Na de Nederlandse rondreis vertrekt het orkest naar Georgië voor een negendaagse tournee met concerten in vluchtelingenkampen, ziekenhuizen, scholen, sociale instellingen en op vele openbare locaties.

Ricciotti's Kartuli Turi

Ricciotti ensemble o.l.v. Coen Stuit

Levan Tskhadadze, klarinet

Zondag 28 juli, 15.00 uur – openluchttheater Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern

Zondag 28 juli, 20.00 uur – Theater Lombok, Makassarstraat 84, Utrecht. Met buurtdiner vanaf 18 uur

Gratis toegang

Facebook @RicciottiEnsemble

Instagram #ricciottiensemble

Twitter @ricciottitweets

YouTube www.youtube.com/ricciottimail

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden