Basisschool de Boomgaard wint Reizend Laboratorium, 10-07-2019

UTRECHT - Op de onderwijsdag in de nieuwe Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum heeft juf Nicolette een Gouden Wikkel gewonnen. Deze geeft, anders dan voor Sjakie in het boek van Roald Dahl, geen toegang tot de Chocoladefabriek, maar is goed voor een bezoek van het Reizend Laboratorium aan de school.

Als een goed geoliede machine gaan bibliotheekmedewerkers Müzeyyen en Hanna aan de slag. Ze starten de 3D printer op, die vandaag mini-Domtorentjes maakt. Daarna zetten ze in sneltreinvaart een circuit op met vier onderdelen uit het Reizend Lab: Dash-robotjes, 3D Printpennen, stop-motionfilms en een technotafel. De drie groepen vijf komen vanochtend ieder een uur kennismaken met deze nieuwe technieken. Een paar kinderen hebben wel eens eerder met een 3D printpen gewerkt of een stop motion-filmpje gemaakt, maar voor de meesten is alles wat ze vanochtend gaan doen helemaal nieuw.

Dash-robotjes: er staan 4 kleine robotjes klaar, elk te besturen vanaf een eigen iPad. Zonder instructie gaan de meeste kinderen direct enthousiast aan de slag, ze hebben meteen door hoe het werkt. Op de grond is een circuit uitgezet, waar ze 'hun' robotje doorheen sturen. Als extra's laten ze Dash er geluidjes, stemmetjes of speciale kleuren bij maken.

3D printpen: deze pen werkt niet met inkt, maar met gesmolten bioplastic. De punt van de pen wordt heel heet, tot wel 180 graden! Voorzichtig tekenen de kinderen de eerste letter van hun naam, een hartje of een beestje op papier. Daarna halen ze het van het papier af, zo de lucht in. Ze mogen hun eigen werkstukje mee naar huis nemen.

Stop motion-filmpjes maken: twee aan twee bedenken de kinderen een kort verhaaltje. Dan tekenen ze een achtergrond, kiezen er passende legopoppetjes bij en maken decorstukken van klei. Vervolgens verplaatsen ze de poppetjes steeds een klein stukje in het decor en maken dan een foto. Met alle foto's achter elkaar worden het echte filmpjes.

De groepjes verzinnen de mooiste verhalen. Er komen prinsessen voorbij, zeedieren, een metselaar. Elin en Mila laten een meisje paardrijden op een slang. Dat gaat niet goed, dus moet ze worden gered. Twee klasgenootjes laten een boef de hele stad opblazen. Gelukkig bouwt een andere man een soort stofzuiger om alles weer op te ruimen. De boef eindigt in de gevangenis. "The end" komt er daarna in beeld.

Op de technotafel staan 2 verschillende dozen klaar: Spektro, waarmee kinderen een circuit kunnen bouwen met lichtjes en beweegbare onderdelen, zoals een ventilator die echt ronddraait. Er staat ook technisch Lego We Do 2.0 klaar. Met heel veel plezier bouwen Juliëtte en Emma samen een robot, die kan lopen en geluiden maken.

Juf Nicolette is heel blij dat ze de Gouden Wikkel heeft gewonnen. "Het is mooi om te zien hoe geconcentreerd de kinderen werken en hoe enthousiast ze zijn" zegt ze. "Zo vlak voor de vakantie valt het niet altijd mee voor ze, dit is echt heel leuk voor ze".

Na het circuit praat elke groep nog even na. "Hoe duur is een 3D printpen?" wil een aantal kinderen weten; zo'n € 50,- is het antwoord. Een Dash robotje kost wel € 350,- Wat vonden ze het leukste om te doen vanochtend? vragen Müzeyyen en Hanna. Sommige kinderen hebben een voorkeur voor de 3D printpen of het stop motion-filmpjes maken. Maar de meeste kinderen zeggen "Ik vond eigenlijk alles leuk." Gelukkig is er in de nieuwe Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum een vast Laboratorium. Daar kunnen de kinderen na de vakantie weer elke vrijdagmiddag terecht voor een workshop.

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekutrecht.nl/laboratorium

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden