Ruim 3 miljoen voor kankeronderzoek Utrecht

Bekijk in browser

Ruim 3 miljoen euro voor kankeronderzoek in Utrecht


Van fundamentele inzichten tot nieuwe operatietechnieken


UTRECHT - KWF Kankerbestrijding kent 3,2 miljoen euro toe nieuw kankeronderzoek in Utrecht. Het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht, het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, het Hubrecht Instituut en IKNL verdelen dit bedrag over 7 zeer diverse onderzoeken: van weefselspecifieke mutatiepatronen tot herbestraling van teruggekeerde hersentumoren. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF. In totaal gaat 25,5 miljoen euro naar 50 nieuwe onderzoeksprojecten in 16 verschillende instituten.

KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten: "KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om niet alleen de kansen te verbeteren voor de meest voorkomende tumorsoorten maar ook voor zeldzame tumoren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs."

Hypermutatie bij kinderleukemie
De overlevingskansen voor kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch overlijden er nog steeds kinderen aan, vooral als de ziekte terugkeert. Onderzoekers in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie ontdekten een opvallend fenomeen dat daar mogelijk mee te maken heeft. Zij zagen in teruggekeerde leukemiecellen een razendsnelle opeenhoping van DNA-foutjes. Ook wel hypermutatie.

Met financiering van KWF gaan dr. Roland Kuiper hypermutatie verder ontrafelen: wordt het veroorzaakt door eerdere behandeling? Heeft het een voorspellende waarde voor de kans op genezing? En is het reden tot aanpassing van de behandeling? Met dit onderzoek hopen de onderzoekers nieuwe ingangen te vinden om kinderen met teruggekeerde ALL effectief te behandelen.

Het ontstaan van maagkanker
In het UMC Utrecht richt dr. Martijn Gloerich zich op een vorm van maagkanker die steeds vaker voorkomt: het 'diffuus type'. Kenmerkend zijn losse tumorcellen die over de hele maagwand verspreid zijn. Bij het ontstaan van deze soms erfelijke vorm van kanker speelt (verlies van) het plak-eiwit E-cadherine een rol, maar hoe dat werkt is niet duidelijk. Dat hoopt Gloerich op te helderen in organoïden: gekweekte 3D-orgaantjes die bij uitstek geschikt zijn om dit soort processen na te bootsen en te leren begrijpen.

Zorgvuldig beoordelingsproces
Elk projectvoorstel dat KWF ontvangt doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. De stem van ervaringsdeskundigen is hierbij onmisbaar. Zij beoordelen de onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntperspectief.

Op basis van alle beoordelingen neemt KWF een weloverwogen financieringsbesluit. KWF blijft nauw betrokken bij de onderzoeken en begeleidt projectleiders bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden