Utrechters nemen deel aan het wereldkampioenschap van de Japanse vechtsport Naginata

Utrechters nemen deel aan het  wereldkampioenschap van de  Japanse vechtsport Naginata

utrecht - Van 4 juli tot 10 juli vinden in het Duitse Wiesbaden de zevende wereldkampioenschappen van de Japanse vechtsport Naginata plaats.

Naginata is een eeuwenoude Japanse vechtsport, die wordt beoefend met een Japanse hellebaard. In Japans roerige verleden was dit wapen vlijmscherp en populaire bij samoerai, maar ook favoriet bij krijgermonnikenen zelfs adellijke vrouwen., Moderne beoefenaars gebruiken een versie met bamboe uiteinde en dragen beschermende uitrusting genaamd bogu zodat er veilig getraind kan worden. De laatste jaren is de sport ook buiten Japan populair geworden.

Vorig jaar wist het Nederlandse team in Bordeaux voor het eerst in de geschiedenis de eerste plaats in het Europese kampioenschap naginata te bemachtigen, dus ook nu zijn de verwachtingen weer gespannen,

Onder de leden van het nationale team is een grote vertegenwoordiging van de Utrechtse club Sakura Kai (vernoemd naar de kersenbloesem, de nationale bloem van Japan) Deze club beoefend .sinds 1997 naginata en daarnaast ook kendo (Japans zwaardvechten).


Een wedstrijd wordt gewonnen door degene die als eerste twee punten (ippon) heeft gescoord. Het is hiervoor niet voldoende om alleen de tegenstander te treffen; de treffers moeten aan strenge maatstaven voldoen om door de driekoppige scheidsrechters goedgekeurd te worden, Bij gelijkspel kan de wedstrijd beslist worden door een hantei ; de scheidsrechters kennen de overwinning dan toe aan degenen die in hun ogen het mooiste spel heeft laten zien.


Etiquette en gedragsregels staan bij naginata hoog in het handel, In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal mogen de beslissingen van de scheidsrechters op geen enkelen manier ter discussie gesteld worden door de spelers; wie zich hier niet aan houd krijgt onmiddellijke diskwalificatie. Zelfs juichen na een gehaald punt is uit den boze omdat het als gebrek aan respect voor de tegenstander wordt gezien om dit er in te wrijven.

In Wiesbaden zullen wedstrijden plaatsvinden van zowel teams als individueel voor dames en heren. Er zal ook een gemengd Goodwill toernooi plaatsvinden waar ook beginnende spelers aan deel kunnen nemen,

 

Meer berichten