Foto: Anna van Kooij

Persbericht: Muziekinstrumenten verdwijnen uit Utrecht

Muziekinstrumenten verdwijnen uit Utrecht

utrecht - Door het te verwachten faillissement van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) deze zomer, zullen de muziekinstrumenten van het kunstencentrum mogelijk per opbod verkocht worden aan particulieren en zo niet meer beschikbaar zijn voor amateurkunst in de stad.

Bij een faillissement van het UCK zal de rechtbank een curator benoemen. Hij of zij is verantwoordelijk voor de financiële afwikkeling rondom het faillissement per 1 augustus. Dergelijke procedures kunnen jaren duren. De curator zal de muziekinstrumenten, de apparatuur en de inventaris gaan verkopen (inclusief huurdersbelang). Volgens een onafhankelijk taxatierapport is de waarde van de apparatuur circa 550.000 euro (inclusief BTW). Het gaat om minimaal 500 instrumenten, waarvan een groot deel in de wijken en op scholen staat, dus bij de kinderen zelf. Het UCK heeft veel waardevaste muziekinstrumenten. Er bestaat een groot risico dat de curator de instrumenten per opbod gaat verkopen.

Bij een vergelijkbare situatie in Dordrecht leverde de verkoop van de instrumenten door een curator veel meer op dan was voorspeld. Echter verdwijnen de instrumenten uit het cursusbeeld, omdat ze terechtkomen bij particulieren en niet bij de nieuwe initiatieven; zij zullen geen geld hebben voor de koop van de instrumenten. "Dit levert een lastige situatie op voor de nieuwe initiatieven; het gaat om het hart van hun werk. We betreuren het enorm dat zij dit risico lopen", aldus directeur/bestuurder Jeroen van Spijk. Als de nieuwe initiatieven de instrumenten zelf nieuw moeten kopen dan moeten ze rekening houden dat de kosten geen 550.000 euro zijn, maar minstens het drievoudige. De nieuwwaarde is namelijk drie keer hoger.

Wanneer de gemeente een handje helpt, zoals in Almere en Woerden, en de instrumenten voor 1 augustus van het UCK koopt voordat een faillissement plaatsvindt, kunnen de instrumenten behouden blijven voor de Utrechtse cursist. De gemeente zou ze dan kunnen verkopen of verhuren aan de nieuwe initiatieven.

Er lopen verschillende gerechtelijke procedures en er zullen nog een aantal procedures worden opgestart richting de gemeente. Deze laatste procedures zullen zich richten op de bewuste aansturing van het faillissement van de gemeente, maar ook op het feit dat de gemeente geen medewerking verleend aan de betaling van de wettelijke ontslagvergoeding. Tijdens een van de rechtszaken bleek dat het gemeentelijk beleidskader uit 2012 wel spreekt over deze kosten waar het personeel wettelijk recht op heeft. De nieuwe procedures kunnen pas starten nadat het faillissement is uitgesproken en er daadwerkelijk geen ontslagvergoeding is betaald.

Meer berichten