Winand Stut Fotografie

Zonnepanelen voor 7000 huurders van Portaal

De komende twee jaar krijgen zo'n 7.000 huurders van eengezinswoningen van Portaal de mogelijkheid om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Dit past in de ambitie van Portaal om haar woningen te verduurzamen en woonlasten voor huurders te verlagen. Portaal werkt hiervoor samen met duurzame energieleverancier Greenchoice. Het vijfhonderdste zonnesysteem werd onlangs geplaatst bij een huurder van Portaal in Utrecht.

utrecht - Het verduurzamen van woningen én de woonlasten voor huurders verlagen. Dat is de gedachte achter het zonnestroomproject Zonnig Portaal, waarmee Portaal samen met Greenchoice 7.000 huurders van eengezinswoningen een aanbod doet voor zonnepanelen. Portaal betaalt de aanschaf, de plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen. De huurder betaalt voor de zonnepanelen een maandelijkse bijdrage. De elektriciteitsopbrengst van de zonnepanelen is voor de huurder. Die heeft daardoor lagere energiekosten en houdt onderaan de streep geld over.

Moeite

Uit onderzoek blijkt dat één op de zeven huurders in de sociale woningsector wel eens moeite heeft met het betalen van de energierekening. Bij deze huurders is de energierekening te hoog in relatie tot het inkomen en de overige woonlasten (KWH, december 2018). "Portaal houdt bij het verduurzamen van haar woningvoorraad ook rekening met de portemonnee van de huurder. We gaan voor duurzaamheid én betaalbare woonlasten", aldus Marlies Krol, directeur Vastgoed Projecten.

Daarmee zijn tot nu toe al zo'n 4.300 zonnepanelen geïnstalleerd, die jaarlijks 1,2 miljoen kWh schone elektriciteit opwekken. Ter gelegenheid hiervan zetten Portaal en Greenchoice de huurder vandaag letterlijk in het zonnetje. Met een energiebox met energiebesparende producten én een energieadviseur die binnenkort een energieadvies op maat komt geven, gaat de huurder optimaal van de opgewekte zonnestroom profiteren.

Meer berichten