PERSBERICHT: Ik ga de boom in voor Amelisweerd

Ik ga de boom in voor Amelisweerd

UTRECHT - De actiegroep Amelisweerd niet Geasfalteerd organiseert op zaterdagmiddag 15 juni een bomenklimworkshop in Amelisweerd ter voorbereiding op een eventuele bosbezetting als de A27 verbreed gaat worden. De workshop wordt gegeven door ervaren klimmers. Deelnemers leren hoe ze veilig omhoog en omlaag klimmen en belangrijke 'do's en don'ts' tijdens het klimmen. De bosbeschermers van Amelisweerd niet Geasfalteerd laten zich inspireren door andere succesvolle bosbezettingen, zoals in het Hambacher bos in Duitsland, en roepen iedereen op om zich te melden als bosbeschermer via de website: www.ikgadeboomin.org

Als de verbreding van de A27 doorgaat, zullen ruim 800 bomen op landgoed Amelisweerd gekapt worden. Verschillende groepen in Utrecht verzetten zich al jaren op allerlei manieren tegen de plannen. De recente uitspraak van de Raad van State waarin wordt gesteld dat Nederland te weinig doet om stikstof terug te dringen rondom kwetsbare natuurgebieden, zet de deur voor alternatieve plannen opnieuw open. 'Maar de huidige plannen zijn nog niet van tafel dus blijft het belangrijk om te laten zien dat er in Utrecht geen draagvlak is voor meer asfalt. De strijd is nog niet gestreden, dus gaan wij door met het informeren en mobiliseren van Utrechters die willen dat Amelisweerd behouden blijft.' Zegt Jia Jia, woordvoerder van de actiegroep.

De bomenklimworkshop is onderdeel van een breder scala aan acties die de actiegroep de komende maanden organiseert om de verbreding van de A27 te stoppen. Op 15 mei organiseerde de actiegroep een hardloopevent waaraan meer dan honderd mensen deelnamen. Op 10 juli wordt een tweede hardloopevent georganiseerd en op 1 september is er een fietsdemonstratie.

'Een massale bosbezetting is het uiterste middel. We hopen dat de overheid op tijd gaat inzien dat het huidige plan hopeloos verouderd is. Het is niet alleen schadelijk voor het bos, maar ook voor alle mensen die dichtbij de A27 wonen. Investeringen in het fietsnetwerk en openbaar vervoer, in combinatie met het verlagen van de maximumsnelheid op de ring, bieden een veel betere oplossing. Wij bereiden ons echter nu al voor op de mogelijkheid dat de verbreding niet van tafel gaat. Dan zullen we massaal in actie komen om ons bos te beschermen', aldus de woordvoerder.

In het Hambacher bos in Duitsland houden bosbeschermers al jaren de uitbreiding van de Hambach kolenmijn tegen. Ook in Belgie heeft een bosbezetting er toe geleid dat een deel van het Lappersfortbos beschermd gebied is geworden. 'Meer en meer mensen spreken zich uit tegen de grootschalige bomenkap die overal in en buiten Nederland plaatsvindt, terwijl we bomen en bossen zo keihard nodig hebben. Door ons te organiseren en te leren hoe je een actie succesvol maakt, kunnen we dit land ook voor toekomstige generaties leefbaar houden'.

Om 13.00 uur verzamelen de bosbeschermers bij Theehuis Rhijnauwen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website www.ikgadeboomin.org

Meer berichten