Hein Aanstoot (l) en Richard Weurding r) met Spoorwegmuseum directeur Nicole Kuppens.
Hein Aanstoot (l) en Richard Weurding r) met Spoorwegmuseum directeur Nicole Kuppens. (Foto: Thijs Rooimans)

Spoorwegmuseum herstelt restauratierijtuig

Van de redactie

Het Spoorwegmuseum kan dankzij donaties van Stichting Goede Doelen Nh1816 en de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum een grote wens vervullen: het opknappen van het restauratierijtuig Plan D uit 1951.

utrecht - Hein Aanstoot, voorzitter van Stichting Goede Doelen Nh1816 en de voorzitter van de Vriendenvereniging Richard Weurding overhandigden een cheque aan museumdirecteur Nicole Kuppens. De restauratiewagen gaat medio juni 2020 centraal staan in een grote tentoonstelling over eten en drinken in de trein.

Nicole Kuppens, directeur van Het Spoorwegmuseum, is blij met de bijdrage: "Het is een geweldig cadeau. Het opknappen van het restauratierijtuig was een lang gekoesterde wens van het museum. Met de steun van Nh1816 en de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum kunnen we deze wens werkelijkheid laten worden. Allereerst kan met deze restauratie het rijtuig worden behouden als Nederlands cultureel en historisch erfgoed. Daarnaast kunnen we het rijtuig in volle glorie presenteren tijdens de tentoonstelling over eten en drinken rond het spoor die we medio 2020 openen."

Originele staat

Het restauratierijtuig Plan D behoorde tot een serie van tien door de Nederlandse industrie gebouwde rijtuigen. Het was de eerste keer dat NS de bagage- en restauratieafdeling in een rijtuig onderbracht. Het Spoorwegmuseum wil het rijtuig in volledig originele staat herstellen. Naast een casco- en draaistelrevisie wordt het gehele interieur teruggebracht in originele staat. Daarbij worden ook de originele meubels die nu ontbreken opnieuw vervaardigd

De Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum is in 1970 opgericht en telt bijna 900 leden. De vereniging heeft als doel belansgstelling op te wekken en inkomsten te verwerven om zo het museum een financiële bijdrage te leveren voor uitbreiding van de collectie of het (mede) realiseren van bijzondere projecten. Voorzitter Richard Weurding: "Dit Plan D-rijtuig is een icoon in de spoorgeschiedenis."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden