Polder De Eendragt.
Polder De Eendragt.

Utrechts Landschap koopt Polder De Eendragt

Begin april kon Utrechts Landschap Polder De Eendragt aankopen dankzij de steun van maar liefst duizend giftgevers en een bijzondere schenking.

UTRECHT - In totaal werd ongeveer een derde van het benodigde bedrag bij elkaar gebracht door Beschermers. De rest kwam uit eigen middelen van Utrechts Landschap.

Polder De Eendragt is negen hectare groot en ligt in de uiterwaarden van Vianen. Dit voormalig landbouwgebied grenst aan het in 2018 door Utrechts Landschap aangekochte natuurgebied Middelwaard. De Eendragt lig in het opgestuwde traject van de Lek en is botanisch zeer waardevol. Dit komt vooral door de kalkrijke zandige bodems in het gebied.

Je vindt hier de zeldzame stroomdalplanten als brede ereprijs en veldsalie. Deze planten hebben zich via het rivierenstelsel vanuit Midden-Europa naar Nederland verspreid. Door de afwisselende vegetatie biedt de polder ruimte aan talloze soorten vogels.

Naast het natuurlijke reliëf, ontstaan door afzettingen in de rivier, heeft het gebied ook door de mensen aangelegd reliëf. Deze zogeheten rabatten zijn van cultuurhistorisch belang en de natuur is dol op de kleinschalige overgangen van hoog naar laag.

Utrechts Landschap zal het beheer van Polder De Eendragt richten op kwaliteitsverbetering en uitbreiding van de stroomdal-vegetaties. Het is een prachtig gebied met dotterbloemen, orchideeën, patrijzen en graspiepers. Een ware aanwinst voor Utrechts Landschap!

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht. Utrechts Landschap heeft momenteel 600 vrijwilligers, 27.500 Beschermers en 65 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor altijd. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 werkende molens en Kasteel Loenersloot.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden