Plastic Vissen in de Utrechtse grachten

Na het succes van het Plastic Vissen in de Utrechtse grachten van 20 oktober gaat het WWF-regioteam Utrecht e.o. (WWF Utrecht) op 2 juni, de dag na de Canal Pride, weer de grachten op om samen met enthousiaste WWF-Rangers, hun ouders en andere geïnteresseerden het plastic uit het water te vissen.

UTRECHT - Tegelijkertijd organiseert de Green Office van Universiteit Utrecht een plogging run om tijdens het hardlopen het zwerfafval van de straat op te ruimen. Ook is WWF Utrecht samen met partners op de Stadhuisbrug met een stand aanwezig om geïnteresseerden meer te vertellen over de actie en om mensen te inspireren om bewuster met plastic om te gaan.

Waarom plastic vissen?

Plastic verteert niet, maar brokkelt wel af in kleine stukjes. Niet alleen in onze sloten, grachten en kanalen. Uiteindelijk komt al het water uit in de zee. Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval hier terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep. Tijd om op te ruimen dus! Het voornaamste doel van deze activiteit is bewustwording van hoeveel vuil en plastic er in de Utrechtse grachten ligt.

Samenwerking WWF, Greenjoy en Universiteit Utrecht

Voor deze activiteit werken we wederom samen met de organisatie Greenjoy. Zij stellen een aantal sloepen ter beschikking aan WWF Utrecht. Greenjoy werkt volgens de missie 'Duurzame mobiliteit voor iedereen toegankelijk maken' en werkt aan een duurzaam merk. In twee sessies kunnen ruim 50 Rangers mee de grachten op om de plastic soep op te vissen. Daarnaast is WWF Utrecht een samenwerking aangegaan met de Universiteit Utrecht. Terwijl WWF Utrecht de grachten schoon vist, gaan diverse hardlopers het zwerfafval van straat opruimen tijdens deze unieke plogging run.

Plastic Wake Up Call

Naast het Plastic Vissen is WWF Utrecht ook gestart met de Plastic Wake Up Call Challenge. Samen met diverse partners wil WWF Utrecht het bewustzijn over plastic vervuiling vergroten en met de Challenge mensen uitdagen om hun plastic verbruik te verminderen. Via de website www.plasticwakeupcall.nl en Instagram (@PlasticWakeUpCall) kan iedereen zijn/haar tips delen en alternatieven voor plasticgebruik vinden.

Help de oceanen te beschermen

De opbrengsten van het Plastic Vissen op de Utrechtse grachten komen ten goede aan de wereldwijde actie van het WNF om het plasticprobleem aan te pakken. Het WWF is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Hiermee willen ze laten zien hoe een grote stad aan het water het plasticprobleem kan aanpakken. Het is de bedoeling dat de projecten tegelijkertijd bijdragen aan de bestaanszekerheid van de lokale bevolking. De steden waar ze beginnen zijn Manado, Labuan Bajo (beide in Indonesië), Davao (Filipijnen) Phu Quoc (Vietnam) en Hong Kong (China). Ook elders in de wereld lopen succesvolle plasticprojecten van WNF, zoals in Rio de Janeiro (Brazilië), op de Galapagoseilanden (Ecuador) en op Bonaire (Caribisch Nederland). Door deelname aan het Plastic Vissen kunnen deelnemers ook bijdragen om het plasticprobleem aan te pakken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden