Andre Weima Fotografie

Leer over aardgasvrij wonen en isoleren tijdens een thematour

Wie meer wil weten over duurzaam wonen kan in mei en juni inspiratie opdoen tijdens verschillende thematours van de Nationale Duurzame Huizen Route.

UTRECHT - Huiseigenaren uit de regio leiden bezoekers rond langs de duurzame toepassingen in hun woning en vertellen hierover vanuit eigen ervaring. Ook is een aardgasvrije modelwoning in Overvecht te bezoeken, waar een energieadviseur een rondleiding en advies geeft.

Maarten Graveland uit Overvecht verduurzaamde zijn hoekhuis uit 1966 op allerlei manieren. Zo spoelt hij het toilet met regenwater en is er balansventilatie met warmteterugwinning. Bij dit systeem wordt de warmte van vervuilde lucht die naar buiten gaat, gebruikt om verse lucht voor te verwarmen. Hetzelfde concept gebruikt hij voor het douchewater. En natuurlijk hebben we zonnepanelen en een zonneboiler, aldus Graveland. Wij hebben veel ervaring opgedaan, door bijna alles zelf uit te voeren. Daar helpen we anderen graag verder mee. De ervaringen deelt hij tijdens de thematour in zijn woning op zaterdag 15 juni om 10:00 uur.

Wie wil weten hoe je aardgasvrij kunt wonen en daarover informatie wil van een energieadviseur, kan op woensdag 22 mei om 19:30 uur terecht in Overvecht. Daar staat een huis uit 1969 die in opdracht van gemeente Utrecht is omgebouwd tot aardgasvrije woning. Tijdens de thematour geeft een energieadviseur een rondleiding en vertelt over de keuzes rondom onder meer isolatie, ventilatiesysteem en convectoren. Ook legt hij de werking uit van een lucht/water warmtepomp. Inschrijven voor deze en andere thematours kan via duurzamehuizenroute.nl/thematours.

De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert deze thematours in samenwerking met gemeente Utrecht en het regionale samenwerkingsverband U-thuis. Het doel is om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Dit wordt door bezoekers gewaardeerd, zo blijkt uit onder meer de volgende reactie: De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.

In de regio zijn nog meer thematours. Op 15 juni om 10:00 uur is de woning van Aram Verwoest in Houten te bezoeken, rondom het thema Energieneutraal en aardgasvrij. Het huis is onderdeel van de ecowijk Mandora. Ook Hans Peek in Maarn heeft een aardgasvrije woning, met warmtepomp, te bezoeken op 15 juni om 14.00 uur. Tot slot is er een thematour bij de familie Pierik in De Bilt op 16 juni om 14:00. Zij wonnen de verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2018 en vertellen graag meer over hun nul-op-de-meterwoning.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden