Utrechts gezin centraal in tv-programma Green Make Over

Voor alle mensen die hun eigen leefomgeving best wel willen verbeteren om klimaatverandering tegen te gaan, maar niet weten waar ze moeten beginnen, is er nu Green Make Over. Een nieuw 12-delige woon- en lifestyleprogramma helpt gezinnen met praktische manieren om thuis geld te besparen op energie waterverbruik.

UTRECHT - Maar ook voeding, kleding en mobiliteit komen aan bod. Met de 'groene' tips en tools kan de kijker thuis ook direct actie ondernemen. In de eerste aflevering op 19 mei staat de Utrechtse familie Koning centraal. Zij wonen in de wijk Overvecht-Noord, die aardgasvrij gaat worden.

De familie Koning heeft een erg hoog energieverbruik, de cv-ketel kan er elk moment mee ophouden en ze weten niet goed wat te doen. Het Green Make Over team schiet te hulp.

Green Make Over in één dag

Presentatrice Gwen Jansen komt langs voor een kierencheck en loopt door de tuin en langs alle huishoudelijke apparaten. Waar zitten de energie- en warmtelekken? Is de tuin klimaatbestendig tegen hoosbuien en droogte? Welke kleine en grote energie- en waterbesparende maatregelen kan het gezin nog treffen?

Dan komt de grote dag: het gezin wordt een paar uur het huis uitgestuurd. Als de familieleden aan het einde van de dag terugkomen, zien ze dat hun huis en tuin een stuk slimmer, zuiniger en toekomstbestendig zijn geworden. Maar er wordt ook gekeken naar vervoer en wat er in de koelkast ligt. Daarnaast brengt het gezin brengt een bezoek aan de aardgasvrije voorbeeldwoning in hun wijk: Gasvrij thuis.

Het Green Make Over Team heeft daar waar mogelijk praktische en milieuvriendelijke besparingsaanpassingen doorgevoerd. Het zijn allemaal aanpassingen die je op 1 dag kan realiseren. Alles levert je op de korte en/of lange termijn winst voor de portemonnee en het klimaat. En niemand hoeft daarbij in te leveren op wooncomfort.

Gwen Jansen

Gwen Jansen is zelf ook nog hard op zoek is naar meer helderheid over hoe ze milieubewuster kan leven. "Ik behoor tot de grote groep van 32% van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort. Ik ben zeker wel bereid om groener te leven maar ja, wat kan ik zelf en heeft het überhaupt zin? Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts en ik kan niet wachten om ook mijn eigen huis verder aan te pakken. Want inmiddels heb ik zelf gemerkt dat hoe klein de aanpassingen ook lijken, de winst voor de portemonnee groot kan zijn."

Breed draagvlak

Het programma is mede tot stand gekomen met informatie en tips van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het Green Make Over Expert team bestaat uit onder andere een energie expert (Roy Huismans van Eneco), een isolatie expert (Ton Willems van TonZon), een hovenier (Bram Engberts van Engberts Hovenier), een ledlampen expert (Bas Lathouwers van Xtrawarm Led), een kledingexpert (Helene Oudman van IKIGAI labels), een voeding expert (Karin Baank van Puur Koken met Passie) en een expert op het vlak van huishoudelijke apparaten (Karin Bos van Bosch).

Duurzame quick wins voor beginners

Volgens onderzoeksbureau Motivaction is een groot deel van de Nederlanders in verwarring als het gaat om duurzaamheid. Het merendeel van de Nederlanders vindt het onderwerp belangrijk en een derde wil thuis wel aan de slag met duurzaamheid. Maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee, en dat is precies waar Green Make Over mee helpt: quick winsvoor het klimaat, wooncomfort én de portemonnee en ook nog eens gebracht met de nodige humor.

Uitzendingen en Events

Green Make Over is voor de zomer vanaf 19 mei 2019 om 16.30 uur te zien bij SBS6.

Na elke aflevering zijn de deelnemers aan het tv-programma ook nog te volgen op www.greenmakeover.nl Met vlogcamera's filmen ze hun eerste ervaringen met de 'groene' tips en tools.Ook is er elke woensdag na de uitzending een Green Make Over Event in de regio waar het programma is opgenomen. Hier wordt over de aflevering nagepraat, vindt een Green Make Over quiz plaats en kunnen mensen meer informatie krijgen over de diverse tips en tools vanuit de afleveringen. Het eerste event is op 22 mei in Utrecht Kinepolis. Het tweede event vindt plaats op 29 mei in het Huis van de Stad (Hal Stadskantoor) te Delft. De events zijn vrij toegankelijk maar aanmelden is nodig. Dit kan viawww.greenmakeover.nlOok staat op de site meer informatie over de 'groene' tips en tools die in het programma zijn behandeld. Milieu Centraal is als contentpartner de onafhankelijke bron.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden