Springplank 030 - een versnelde route naar betaald werk en woonruimte

UTRECHT – Het zal je maar gebeuren, je raakt je baan kwijt en het lukt je niet om een nieuwe baan te vinden. De schulden stapelen zich op en tot overmaat van ramp verlies je je woning. De Utrechtse pilot Springplank 030 helpt om deze negatieve spiraal te doorbreken en weer financieel zelfstandig te worden. Op vrijdag 17 mei luidt wethouder Voortman officieel de start van de pilot in.

Springplank 030 is een pilot van de Tussenvoorziening, WIJ 3.0 en het bedrijf Springplank. Het doel is mensen zonder werk en woning, versneld te begeleiden naar betaald werk en woonruimte. De Utrechtse pilot is gestart in april en loopt tot 1 oktober 2020. Inmiddels zijn er zes kandidaten gestart. In totaal kunnen maximaal dertig kandidaten meedoen.

Direct vanaf de start gaan de kandidaten voor minimaal 24 uur per week aan het werk. De baan is gekoppeld aan de woonruimte: als zij hun werk verliezen, komt ook hun woonplek in gevaar. Juist die combinatie motiveert en trekt kandidaten door moeilijke fases heen. Dit geeft snelheid en vraagt maximale inzet van de kandidaten, begeleiders en werkgevers.

Daarnaast krijgen de kandidaten persoonlijke begeleiding op gebied van werken en wonen door een begeleider van WIJ3.0 of de Tussenvoorziening. Zo leren de kandidaten hoe ze een goede werknemer en collega zijn en ontdekken ze wat wonen allemaal met zich meebrengt. Van goede buur zijn, rekening houden met huisgenoten tot koken en het aanhouden van een dag- en nachtritme. Het uiteindelijke doel is dat de kandidaten na maximaal achttien maanden weer financieel zelfstandig zijn en op zichzelf wonen.

In Eindhoven, Den Bosch en Tilburg is de Springplank-aanpak succesvol uitgevoerd. Het uitstroompercentage naar betaald werk en uit de maatschappelijke opvang is daar ruim 60%!

"Onze kandidaten zijn mensen die veel hebben meegemaakt", vertelt Guusta van der Zwaart, bestuurder van de Tussenvoorziening. "Vaak worstelen ze met een combinatie van scheiden, schulden, werkloosheid, verslaving en/of detentie. Het lukt hen niet om die negatieve spiraal te doorbreken. Daardoor hebben ze weinig zelfvertrouwen en voelen zich niet begrepen."

Werk als katalysator

Marnix Malmberg van Springplank: "Wat Springplank 030 zo bijzonder maakt, is dat werk centraal staat. Wij geloven namelijk dat werk de katalysator is voor ieder mens. Het heeft ritme en structuur, vergroot de zelfredzaamheid én vergroot het sociale netwerk."

Menno van Piggelen, bestuurder van WIJ 3.0: "Mensen zonder werk en woning helpen we door werken, het zinvol bezig zijn, voorop te stellen en het wonen als een activerend onderdeel te gebruiken. 'Normalisering' voorkomt veel verdere ellende en biedt grote kansen op maatschappelijk herstel."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden