De Utrechtse Mohamad (rechts op de foto) maakt supervette beelden van Utrecht: 'Ik laat me graag inspireren door deze stad.'
De Utrechtse Mohamad (rechts op de foto) maakt supervette beelden van Utrecht: 'Ik laat me graag inspireren door deze stad.' (Foto: )

Mohamad maakt ook hier beelden: 'Ik laat me inspireren door Utrecht'

Vier jaar geleden is Mohamad in Utrecht komen wonen, nadat hij was gevlucht voor de oorlog in Syrië. Waar hij in Syrië een kunstenaar was die met zijn vader en broer de mooiste beelden maakte, was hij in Utrecht plots een man zonder huis of baan. Toch wist hij zijn vak ook hier uit te oefenen en maakt hij nu kunstwerken van en over Utrecht.

UTRECHT - Wie voet zet in de Smaragd Viswinkel in Hoograven, waar Mohamad samen met zijn werkgever en goede vriend Nordin werkt, wordt meteen verrast door de kleurrijke domtorens die op de tafels staan. "Iedereen die hier komt vraagt meteen wie de beelden heeft gemaakt," zegt Nordin trots. Mohamad, die glunderend naar zijn kunstwerken kijkt, vertelt: "Mensen vinden ze prachtig."

Dat hij hier in Utrecht beelden zou maken van de Domtoren, had Mohamad nooit verwacht. "Ik kom oorspronkelijk uit Syrië. Daar had ik een bedrijf samen met mijn broer: we maakten muurschilderingen voor basisscholen. Hele vrolijke tekeningen, van sprookjes met veel mooie kleuren. Onze vader deed dit ook met zijn bedrijf, en al sinds ik kind ben hielp ik hem." Terwijl Mohamad op zijn telefoon foto's laat zien van zijn levensgrote Winnie de Pooh-tekeningen, vertelt hij verder. "Maar in 2015 ben ik gevlucht, het was door de oorlog niet meer veilig om daar te wonen. Nu woon ik samen met mijn vrouw en kinderen in Utrecht."

Het hele artikel lezen? Klik hier

'Utrechter van de week' is een rubriek van www.indebuurt.nl/Utrecht

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden