Tijmens voorkamer vol planten, op kweek voor zijn moestuin. Foto: Tijmen Roosenberg
Tijmens voorkamer vol planten, op kweek voor zijn moestuin. Foto: Tijmen Roosenberg (Foto: Tijmen Roosenberg)

Tijmen heeft nieuwkomers te logeren

Hassan, een vluchteling uit Jemen, logeerde twee maanden bij de Utrechtse vertaler Tijmen. Op die manier kon hij de stad alvast leren kennen. En Tijmen kreeg er een interessant contact bij. 'Ik zou zeggen, gun jezelf de kans om een vluchteling te leren kennen!'

UTRECHT - Tijmen Roozenboom verhuurt al jaren zijn extra kamer. Een prima plek voor een vluchteling, dacht Tijmen. "Maar ik wist niet goed hoe en ik wilde ook niet in het mijnenveld van de illegale opvang terecht komen."

Toen ontdekte Tijmen Takecarebnb, een organisatie die gastgezinnen zoekt waar asielzoekers met een verblijfstatus ('statushouders') drie tot zes maanden kunnen logeren in afwachting van hun eerste huis. "Deze organisatie was een prettig medium, gericht op persoonlijk contact."

Takecarebnb bemiddelt tussen statushouders en gastgezinnen. Gastgezinnen geven aan wat voor hun gezin en huis zou passen. Vervolgens zoekt Takecarebnb een match. Als het tijdens de eerste ontmoeting klikt tussen de twee partijen, komt de statushouder twee of drie nachten logeren. Bij elke stap kunnen beide partijen aangeven of ze door willen of niet.

De statushouder die Takecarebnb voor Tijmen vond, was Hassan (niet zijn echte naam). Hassan kwam in januari 2017 vanuit Jemen naar Nederland en woonde tot februari 2018 in verschillende asielzoekerscentra. Begin 2018 kreeg hij te horen dat hij in Nederland mag blijven en dat hij een huis zou krijgen in Utrecht. In dezelfde stad vond hij al een baan in vormgeving en visuele communicatie.

In afwachting op zijn huis logeerde Hassan iets meer dan twee maanden bij Tijmen. Het klikte goed tussen de twee. Tijmen: "Met nieuwe huurders duurt het meestal zo'n zes weken voor je samen een ritme hebt gevonden. Hassan en ik waren twee weken al in sync. Hassan is een rustige man." Ondanks dat Tijmen aan huis werkt, zaten ze heren elkaar niet op de lip. "We zagen elkaar eigenlijk vooral in de keuken als de een van ons aan het koken was of afwaste. Af en toe aten we samen."

Takecarebnb hoopt met deze matches om ervoor te zorgen dat statushouders een warm welkom ervaren in hun nieuwe stad en gemeente. Tijmen: "Hassan had al werk. Ik was absoluut bereid om Hassan aan mijn bescheiden netwerk voor te stellen, of te helpen met taal, maar met zijn baan en mijn werk hadden we er amper tijd voor."

Hassan woont inmiddels in Overvecht. De heren houden nog contact. Er staat een afspraak om samen naar Tijmens volkstuin te gaan en als Hassan zijn nieuwe huis helemaal heeft ingericht nodigt hij Tijmen uit.

In Utrecht en Amsterdam zoekt Takecarebnb nog veel gastgezinnen. Ondertussen is Tijmen in gesprek met een nieuwe mogelijke match en raadt het iedereen aan: "Ik gun het iedereen om een vluchteling te leren kennen."

Door Sterre ten Houte de Lange

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden