Het stadhuis van Utrecht is na een verbouwing weer helemaal bij de tijd. Foto: Johan Morgenstond
Het stadhuis van Utrecht is na een verbouwing weer helemaal bij de tijd. Foto: Johan Morgenstond (Foto: )

Utrechts stadhuis na verbouwing weer helemaal bij de tijd

Na een verbouwing van zo'n driekwart jaar is het Stadhuis afgelopen donderdag weer in gebruik genomen. De belangrijkste veranderingen aan het gebouw betreffen de entree en hal. De oude voorkant aan de gracht bevat weer de hoofdentree die als basis geldt voor het officiële adres van het stadhuis.

UTRECHT - De grote hal binnen heeft veel aandacht gehad van de verbouwer en zal in de toekomst voor meer doeleinden gebruikt gaan worden. Vroeger was dit moeilijk vanwege de sterke nagalm, maar akoestische aanpassingen aan het plafond deden wonderen zodat dit ongemak goeddeels is verdwenen.

Ook uiterlijk ziet de hal er nieuw en fris uit, of eigenlijk toch oud, want men heeft de oorspronkelijke uitstraling van 200 jaar geleden zoveel mogelijk trachten terug te halen. Zo hebben de wanden hun gele kleur uit de 18e eeuw terug en de vroegere paneeldeuren die zich nog in de haldeuren bleken te bevinden staan er weer open en bloot in bruine houtskleuren bij. Aan de buitenkant hebben de verschillende deelpanden ieder hun eigen kleur gekregen, zoveel mogelijk de oorspronkelijke. Om deze te achterhalen moest men soms door 27 kleurlagen heen. Verder is het stadhuis vooral aan de moderne duurzaamheidseisen aangepast, waarbij een betere isolatie en geschiktmaking voor moderne verlichtingstypen als LED belangrijke punten waren. De nog maar 20 jaar oude aanpassingen van de Spaanse architect Miralles zijn zoveel mogelijk intact gelaten dan wel met actieve betrokkenheid van zijn weduwe respectvol behandeld.

Door Paul Hustinx

Meer berichten