Esther Kuik V.l.n.r. Mirjam Mulder (tweede prijs), Julia de Dreu (eerste prijs) en Thomas van 't Groenewout (derde prijs). Foto: Jeroen Staats
Esther Kuik V.l.n.r. Mirjam Mulder (tweede prijs), Julia de Dreu (eerste prijs) en Thomas van 't Groenewout (derde prijs). Foto: Jeroen Staats (Foto: Jeroen Staats)

Julia de Dreu wint eerste prijs Write Now!

De winnaar van Write Now! Utrecht is de 22-jarige Julia de Dreu, die met haar eenakter '(Not) your average kutwijf' de eerste prijs binnensleepte.

UTRECHT - Zij ontving 250 euro aan boekenbonnen en strijdt op 30 juni in de finale met veertien anderen om de titel van winnaar Write Now! 2019.

De prijsuitreiking vond plaats op donderdag 9 mei in het Akademietheater te Utrecht. Uit ruim tachtig inzendingen kozen juryleden Lotte Lentes (auteur, juryvoorzitter Nederland), Jesse Laport (schrijver, performer) en Nienke van Leverink (redacteur) de eenakter van Julia tot de beste inzending van de voorronde. Volgens de jury zou "ieder professioneel theatergezelschap

met deze eenakter

de vloer op willen" en dat haar succes zit in "de controle die ze heeft over haar eigen absurditeit." Het volledige juryrapport staat op writenow.nu.

Mirjam Mulder (24) won de tweede prijs met haar verhaal 'Hoe mijn opa leerde breien', dat door de jury omschreven werd als "absoluut vakwerk" waarin door een verrassende plotwending alle puzzelstukjes perfect op hun plek vielen. Zij ontving boekenbonnen ter waarde van € 125,-. De derde prijs van € 75,- aan boekenbonnen was voor de gedichten van Thomas van 't Groenewout (23), waarin dankzij het hanteren van de sobere stijl "het ijzersterke ritme en de creatieve metaforen nog beter tot hun recht kwamen."

Julia krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale op zondag 30 juni. Na afloop van alle regionale prijsuitreikingen ontvangen vijf tweede- en/of derdeprijswinnaars een wildcard voor de finale.

Tijdens de prijsuitreiking lag de presentatie in handen van Lisa Weeda en verzorgde HKU-student Quinten Langes een performance. Ook droegen de winnaars een fragment voor uit hun winnende tekst en was er muziek van singer-songwriter Vic Willems. Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er een schrijfworkshop van auteur Aafke Romeijn, die gedurende de avond ook voordroeg.

Over Write Now!

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden