Extinction Rebellion Utrechtse Studenten Die-In


Extinction Rebellion Utrecht houdt die-in op het stationsplein als deel van een landelijke actie. Foto: John Akerman Ozguc / Aquinox Media
Extinction Rebellion Utrecht houdt die-in op het stationsplein als deel van een landelijke actie. Foto: John Akerman Ozguc / Aquinox Media

Extinction Rebellion Utrechtse Studenten Die-In

Donderdagmiddag zijn 50 studenten een symbolische dood gestorven op het stationsplein in Utrecht. Dit om aandacht te vragen voor de fatale gevolgen van klimaat ontwrichting.

UTRECHT - Studentengroepen binnen Extinction Rebellion Nederland roepen zo hun universiteiten op om tegen klimaatverandering te handelen. Dit gebeurde simultaan op universiteiten en hogescholen in Nijmegen, Groningen, Amsterdam, Delft, Leiden, Den Haag, Maastricht en Utrecht.

"De Die-ins vormen een sobere, maar aangrijpende vorm van protest waarbij we op een symbolische manier stil staan bij alle slachtoffers van klimaatverandering, mens en dier. We willen zo aandacht vragen voor de fatale gevolgen van het uitstellen van klimaatactie" vertelt Sarah Rossetti van Extinction Rebellion Utrecht.  

De acties zijn onderdeel van de Internationale Week van de Rebellie die in meer dan 80 steden in 33 landen tegelijkertijd plaatsvindt. Tijdens de die-ins richten de studentengroepen zich specifiek tot universiteiten en hogescholen, wiens plicht het is om duidelijk en zonder vooringenomenheid de feiten te verkondigen. Er zijn honderden diersoorten die dagelijks uitsterven als gevolg van de zesde massa extinctie, waar wij als mens verantwoordelijk voor zijn. We zitten midden in een ecologische crisis en de consequenties van klimaatverandering worden al gevoeld door vele mensen op aarde. Wij eisen daarom actie van universiteiten, politiek en het bedrijfsleven.

Extinction Rebellion is een beweging die eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en sindsdien wereldwijd is verspreid. In Nederland eisen wij van de overheid dat zij de waarheid vertelt over de ecologische crisis, maatregelen neemt om CO2 neutraal te zijn in 2025 en een Deltaplan voor het klimaat maakt. Dit is een concreet gemaakt en gefinancierd plan waarin de nodige maatregelen staan uiteengezet. Om te waken over dit plan eist Extinction Rebellion een burgerkamer die hier toezicht op houdt. Rechtvaardigheid informeert de vierde en laatste eis van Extinction Rebellion, die stelt dat de kosten voor de energietransitie gedragen moeten worden door de grootste vervuilers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden