Maaike van Eijndhoven kijkt uit naar haar reis met School at Sea.
Maaike van Eijndhoven kijkt uit naar haar reis met School at Sea. (Foto: )

Utrechtse Maaike (15) zeilt naar Caraïben

Op 20 oktober van dit jaar vertrekt de 15-jarige Maaike van Eijndhoven, woonachtig in Parkwijk Leidsche Rijn, voor een bijzonder onderwijsproject richting de Caraïben. "Ik ga met 'School at Sea' een half jaar met 37 andere leerlingen huiswerk maken en ondertussen zeilen naar de Caraïben en weer terug", vertelt de studente van het Amadeus Lyceum enthousiast.

Door Roberto Cancian

Leidsche Rijn - Begin februari kreeg Maaike, na een pittig selectieweekend, te horen dat ze bij de groep behoort die zes maanden met de driemaster de oceaan op gaat. "Vanaf mijn zevende jaar ben ik al regelmatig aan het zeilen met mijn vader in Friesland. Toen mijn moeder vorig jaar iemand geld zag inzamelen voor dit project, wilde ik dat ook heel graag doen." Maaike meldde zich aan voor een informatieavond in Amsterdam, schreef een motivatiebrief en het wachten op groen licht was begonnen. "Ik ben enig kind, dit lijkt mij een ideale uitdaging om te leven in een groep en daarbij ook nog eens de oceaan over te zeilen."

School at Sea biedt havo 4 en vwo 4 en 5 studenten de mogelijkheid om uit hun eigen comfortzone te stappen. Vanuit IJmuiden wordt in oktober koers gezet richting Tenerife. "Daarna gaat de zeiltocht verder via Kaapverdië, Dominica, Curaçao, Panama, Cuba en Bermuda waarna we de oversteek maken richting de Azoren en weer terug gaan richting IJmuiden", somt Maaike met een glimlach op haar gezicht op. Haar moeder vult aan dat er sprake is van aanschouwelijk onderwijs. "Het idee is dat alle studenten hun gewone schoolprogramma volgen en ook de toetsen op dezelfde dag maken als dat hun klasgenoten dat doen." Maaike, die nu in het vijfde jaar VWO zit, kan na haar 12.000 zeemijlen dus 'gewoon' weer aansluiten bij haar klasgenoten zonder dat ze achterstand op loopt op school. "Toen ik begin februari hoorde dat ik mee mocht, was ik zo blij. Ik ben nieuwsgierig en wil veel dingen zien. Wanneer ik in mei weer terug ben op school heb ik zo'n persoonlijke groei mee gemaakt."

Bij 'School at Sea' wordt er beroep gedaan op de creativiteit voordat de expeditie van start gaat. "Wij slapen straks in kleine kajuiten met soms wel drie matrassen boven elkaar. De ene dag ben je aan het zeilen, de andere dag moet je van half negen tot zes uur in de middag leren. Naast een kapitein, twee stuurmannen en een kok, gaat er ook een onderwijscoördinator en vijf tot zes leraren mee. Onderweg leren wij ook brood bakken, maar moeten we ook de wc schoonmaken. Het mooie is bovendien dat het theoretische met het praktische onderwijs wordt gekoppeld. Op Tenerife zullen wij voor het vak aardrijkskunde richting de vulkaan gaan en voor anatomie bijvoorbeeld een vis open snijden." De benaming 'Challenge your World' sluit dan ook haarfijn aan bij het programma. "Een hele uitdaging en dat op meerdere vlakken. Hoe kook je bijvoorbeeld veilig op een schip wanneer er hoge golven zijn? Gelukkig krijgen wij daar ook les in, hoe je dat veilig kunt doen. Het is echt veel meer dan alleen maar zeilen, zo doen we bijvoorbeeld ook onderzoek voor de Universiteit van Wageningen. Een ervaring voor het leven waar ik enorm naar uit kijk."

Steun Maaike

Voor School at Sea heeft Maaike van Eijndhoven al veel acties uitgezet om de dure trip te betalen. Wilt u haar ook ondersteunen en de reis volgen? Kijk dan op haar website; www.maaike.xyz

Meer berichten