Foto: HKU

Studenten van HKU dompelen bezoekers Bibliotheek Hoograven onder in de kunsten

Studenten van HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) nemen op woensdag 24 april de bibliotheek in de Utrechtse wijk Hoograven voor één dag helemaal over om bezoekers te verrassen met kunstzinnige projecten.

UTRECHT - Ze hebben alle ruimte gekregen zich te laten inspireren door de bibliotheek, haar bezoekers en de wijk.

Student Marloes Roeper haalt in de wijk materialen zoals textiel op voor het kunstwerk dat ze met medestudent Boukje Kemper maakt.

Veertig tweedejaarsstudenten van HKU Beeldende Kunst hebben speciaal voor deze zogeheten 'take-over' gewerkt aan projecten die bezoekers in en rond de bibliotheek kunnen ervaren. Sommige kunstwerken zijn meteen bij binnenkomst zichtbaar, voor andere moeten bezoekers zelf op onderzoek uit.

Zo komt er een buurtboek met minibiografieën van bewoners, een kussenfort voor kinderen en kunnen bezoekers met de bieb als startpunt mee op een rondleiding door de wijk om bestaande kunst in de buitenlucht te ontdekken. Wie goed zoekt, kan in de boeken zelf ook nog van alles ontdekken. De take-over vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur. Gedurende deze periode gaat de dienstverlening gewoon door.

Tipje van de sluier

In de bibliotheek staat nu al een houten aankondigingszuil waarop de studenten tipjes van de sluier oplichten. Bezoekers kunnen hen voorafgaand aan de take-over soms al aan het werk zien, bijvoorbeeld met een naaimachine voor de kussenhoek of beneden om de entree bijzonder te maken. Sommige studenten vragen bezoekers misschien naar hun lievelingsboek, om met die info iets interessants te doen. Het definitieve resultaat blijft een verrassing tot 24 april.

De studenten volgen hun opleiding in de Pastoefabriek op Rotsoord, dus het zijn bijna buren van de bibliotheek aan het nabijgelegen Smaragdplein in Hoograven. Dagelijks zijn ze bezig met schilderen, beeldhouwen, grafiek, digitale media en alles daartussenin. Ongeveer 30 procent van de studenten komt uit het buitenland.

Duurzame samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en HKU

Tijdens het project Maker in Bibliotheek zetten HKU-studenten van diverse richtingen kunstprojecten op in de Utrechtse bibliotheken. Doel is zoeken naar nieuwe manieren om mensen te interesseren voor en te betrekken bij kunst en lezen. Voorbeelden van eerdere projecten zijn Casa d'Arte in de Bibliotheek Kanaleneiland, het Herfstvakantie Tekenfestival in zes bibliotheken in de stad en geluidsstudio Remix in de Bibliotheek Zuilen.

Meer berichten