Utrecht kiest drie provinciale voorleeskampioenen

De provincie Utrecht telt sinds donderdag 11 april maar liefst drie voorleeskampioenen. Twee daarvan komen uit Utrecht: Zoë Atsma en Glenn Provoost.

UTRECHT - Op donderdag 11 april hebben in theater "De Kom" de finalisten uit de eerdere regionale voorronden gestreden om zich provinciaal voorleeskampioen te kunnen noemen en de provincie Utrecht te mogen vertegenwoordigen in de landelijke finales van de Nationale Voorleeswedstrijd, de Read2Me en de Pabo-voorleeswedstrijd.

www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

Winnaar van de 26ste editie van de provinciale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd is geworden Sanyu Muganda. Sanyu, leerlinge van de Basisschool Gabrie Mehen uit Amersfoort, vertegenwoordigde de Bibliotheek Eemland op overtuigende wijze en las met haar hele gezicht en veel plezier voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten.

www.read2mevoorleeswedstrijd.nl

De Read2Me kandidate Zoë Atsma van Gregorius College Utrecht gaat de provincie Utrecht vertegenwoordigen tijdens de Landelijk finale. Zij wist de jury te overtuigen van haar voorleeskwaliteiten en las voor uit het boek Zwarte Zwaan van Gideon Samson Eerder won zij de Stedelijke Utrechtse finale georganiseerd door bibliotheek Utrecht.

Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers van het voortgezet onderwijs waarmee het lezen onder jongeren in het voortgezet onderwijs wordt bevorderd. Onderzoeken wijzen uit dat jongeren naar mate zij ouder worden steeds minder gaan lezen. Deze wedstrijd probeert het lezen ook op het voortgezet onderwijs te stimuleren.

www.pabovoorleeswedstrijd.nl

De Pabo student Glenn Provoost van de Hogeschool Utrecht. Glenn wist op overtuigende wijze een origineel fragment uit Minoes van Annie M.G. Schmidt voor te lezen. De jury zat hierbij op het puntje van de stoel.

De Pabo Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor studenten van de pabo. 98% van de Pabo's in Nederland doen momenteel mee aan deze wedstrijd die wordt georganiseerd om het voorlezen bij de aankomend juffen en meesters te stimuleren en het belang van lezen en voorlezen onder hun aandacht te brengen.

Voorlezen is leuk en waardevol
De drie halve finalisten staan in mei ieder in hun eigen landelijke finale. De Nationale Voorleeswedstrijd voor basisscholen, de voorleeswedstrijd voor Pabo's en de Read2Me-wedstrijd voor brugklasleerlingen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voorgelezen worden beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Aankomend meesters en juffen die plezier hebben in lezen zijn bovendien van grote waarde voor hun leerlingen.

Over BiSC
De organisatie van de voorleeswedstrijden is in handen van BiSC. Dit is de provinciale ondersteuningsinstelling voor openbare bibliotheken in de provincie Utrecht. Samen met de bibliotheken en de Provincie Utrecht werkt BiSC aan een duurzame en actueel bibliotheekstelsel in de provincie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden