Drie Nederlandse Straatkranten komen met gezamenlijk katern: STOEP

UTRECHT - In de volgende edities van straatkranten Straatnieuws Utrecht, Z! Amsterdam en Straatnieuws Den Haag/Rotterdam zal voor het eerst een gezamenlijk katern van 8 paginas zijn opgenomen: STOEP. Alle drie de Straatkranten zijn daardoor vanaf nu compleet vernieuwd.

Omdat de oplages van de straatkranten al jaren dalen, terwijl de verkoop voor de verkopers van levensbelang is, peinzen de kranten al jaren over samenwerking. Nu is het zover. De samenwerking betekent dat er bespaard kan worden op de kosten, de journalistieke wordt slagkracht gebundeld en er nieuwe kansen kunnen ontstaan.
De deelnemende straatkranten vergaderden regelmatig in het kloppende hart van de randstad: Zwammerdam. Daar maakten ze plannen om de lezers van hun kranten (zon 25.000) hoogwaardig straat-nieuws te kunnen bieden in een aantrekkelijke verpakking (alle kranten komen vanaf 19 april uit op tabloid-formaat). Elke krant behoudt eigen naam, cover en 12 pagina regionaal nieuws.

De verkopers van de drie deelnemende straatkranten! zijn dak- of thuisloos. Ze verkopen de krant om wat geld te verdienen en weer een basis op te bouwen van sociaal contacten en zelfrespect. Een groot deel van de verkopers verbetert structureel zijn levensomstandigheden.
Een voorbeeld: Mick Godsmark verkoopt al decennia zijn krantje. Dankzij de krant ben ik zelfstandig geworden. Ik kan geen uitkering krijgen, dit zijn mijn inkomsten. Op dit moment lig ik in een revalidatiecentrum omdat ik van een trap ben gevallen. Ik krijg beterschapskaartjes van de mensen die bij mij de krant kopen. Ik ken mijn vaste kopers ook al heel lang doordat ik er sinds het begin bij ben. Een meisje van zes jaar oud kwam mij bijvoorbeeld altijd snoep geven, nu is ze in de twintig en heeft ze zelf kinderen. Binnenkort kan ik gelukkig weer de straat op en de krant verkopen, vertelt hij.

Meer berichten