Mare (18), Quincy (20) en Mahika (20) van de opleiding Fine Art & Design in Education. Foto: Sabine van Doornspeek en Shanelle de Boer
Mare (18), Quincy (20) en Mahika (20) van de opleiding Fine Art & Design in Education. Foto: Sabine van Doornspeek en Shanelle de Boer (Foto: ROC)

Studenten over vrijheid in uiterlijk: 'Laat iemand in zijn of haar waarde'

Bevrijdingsdag en dus ook het bevrijdingsfestival staan om de hoek en dat zet je aan het denken. Want vrijheid in Nederland is heel normaal en dat zie je overal in terug. Ook in de kleding die wordt gedragen. Op het festival zullen vast de meest uiteenlopende kledingstijlen voorbijkomen. Hier draait vrijheid natuurlijk ook om. Er uitzien hoe jij wilt. Maar wat betekent vrijheid van uiterlijk nu eigenlijk? Drie studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vertellen wat het voor hen betekent.

Door Shanelle de Boer en Sabine van Doornspeek

UTRECHT - Vrijheid heeft voor iedereen een andere betekenis. Ook als het gaat om kleding doe je draagt. Voor de één betekent dit dat kleding vooral comfortabel zit, voor de ander gaat het om het hebben van een opvallende stijl.

'Niets is gek genoeg'

Mahika, Quincy en Mare doen de opleiding Fine Art & Design. Zij zien elke dag weer genoeg studenten die hun creativiteit uiten in hun kleding, make-up en haarstijl. ''Niets is gek genoeg. Alles is toegestaan en we veroordelen niemand.'' zegt Quincy.

Opvoeding speelt een rol

Volgens Mare betekent vrijheid in uiterlijk hebben dan ook dat je er uit mag zien hoe jij wilt. Ook opvoeding speelt duidelijk een rol in deze vrijheid. Mahika: ''Mijn moeder zei altijd dat ik moet dragen wat ik leuk vind. Wat de rest ervan vindt is niet belangrijk.'' De moeder van Mare vertelde haar altijd dat ze vooral trots moest zijn op haar rondingen en liet haar ook alles dragen wat zij wilde. Hoe anderen hier naar kijken, doet haar dan ook niet heel veel.

'Dragen wat je wil'

Mahika laat weten dat zij zich vroeger limiteerde in haar kledingkeuzes. ''Ik had simpelweg niet de ballen om te dragen wat ik wilde. Nu doe ik dat wel en als mensen er problemen mee hebben, zegt het meer over hen dan over mij.''

Ook Mare herkent dit. Zij werd vroeger gek aangekeken om haar keuzes. Nu stimuleert haar omgeving haar juist om meer excentrieke kleding te dragen. Quincy zegt dat als een omgeving hem niet accepteert, het simpelweg niet de juiste plek is voor hem.

Sociale normen

Wel voelt het voor hem dat het hebben van tattoos, piercings en bijvoorbeeld dreads vaak nog wordt gezien als onprofessioneel. ''Het hebben van tatoeages is iets waar ik wel tegenaan loop binnen mijn toekomstige werk als docent. Ik merk op de docentenopleiding dat ik meer rekening moet houden met de sociale normen die gelden.''

Dicht bij jezelf blijven

Mahika voegt nog toe: ''Laat iemand in zijn of haar waarde. Zolang je het maar uit vrije wil doet en er blij mee bent.'' Belangrijk is dus dat je dicht bij jezelf blijft. Wel denkt Quincy dat je bewust moet zijn van wat je draagt. ''Ga altijd na of iets wat je draagt beledigend overkomt voor een ander en ga respectvol om met iemands cultuur.''

Meer berichten