Merwede Inspiration Tour

UTRECHT - Na twee succesvolle edities van de Merwede Inspiration Tour vorig jaar, organiseren we op donderdagavond 18 april de derde editie. Tijdens deze avonden staan onderwerpen centraal die belangrijk zijn voor Utrecht en daarmee ook voor de nieuwe stadswijk Merwede. Deze editie hebben we Thomas Rau uitgenodigd, oprichter van RAU architecten, schrijver van Material Matters en onder andere bekend van Tegenlicht ( Het einde van bezit ) en Anja Cheriakova, oprichter van BinBang, ondernemer uit Merwede.

Thomas Rau is ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Zijn motto is ' guided by the future' . Hij is de oprichter van Turntoo, waarmee hij werkt aan nieuwe businessmodellen voor de circulaire economie. " Van product naar service; geen lampen maar licht, kortom, van eigendom naar eigenslim" . Thomas stond aan de wieg van het concept Pay per Lux, waarbij geen lampen meer worden verkocht maar verlichting als dienst wordt aangeboden.

Madaster Foundation

Begin 2017 heeft Rau Madaster Foundation opgericht. Deze stichting heeft als hoofddoel om al het (huidige) bouwafval in de toekomst te voorkomen. Door ieder gebouw te voorzien van een materialenpaspoort wordt geregistreerd welke grondstoffen gebruikt zijn in het gebouw. Dit maakt hergebruik van materialen eenvoudiger. Madaster, het kadaster voor materialen, is een online bibliotheek waarmee gemakkelijk van ieder object een materialenpaspoort gemaakt kan worden. De ambitie is om alle gebouwen die gerealiseerd worden in de nieuwe stadswijk Merwede ook te voorzien van dit materialenpaspoort.

Merwede: Urban Jungle

In Merwede, het gebied tussen Park Transwijk en het Merwedekanaal. Worden de komende jaren 4.000 - 6.000 woningen gebouwd. Merwede wordt een aantrekkelijk, duurzaam en hoog stedelijk gebied om te wonen, werken, voor cultuur en recreëren. De ambitie is om het gebied te laten functioneren als proeftuin voor nieuw stedelijk leven. Daarom is in het ontwerp voor deze nieuwe stadswijk nadrukkelijk ruimte voor innovaties op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheid, sociale duurzaamheid en milieu. Als het gaat om duurzaamheid, milieu en circulariteit, dan introduceren we ook graag Anja Cheriakova. Zij is oprichter van BinBang en initiatiefnemer van de Urban Jungle.

Urban Jungle: Van afval naar waarde

80% van het afval van bedrijven belandt in verbrandingsovens, eeuwig zonde! Anja wil deze grondstoffen inzetten tot producten die teruggegeven worden aan ondernemers en particulieren in Utrecht. Haar idee: afvalstromen ophalen met duurzame cargofietsen om er vervolgens zeep, oesterzwammen, biogas en bouwgevels van te maken. Hoe ze dat wil realiseren? Dat deelt Anja met ons tijdens de Merwede Inspiration Tour.

Benieuwd hoe de toekomst van Merwede eruitziet als de consument niets meer bezit, maar delen de norm is? Ofwel, een shift van eigenaar naar gebruiker. Kom dan naar de Merwede Inspiration Tour op donderdagavond 18 april 2019 in Kanaal30!

Locatie: Kanaal30 | Kanaalweg 30 – Merwede Utrecht | Tijd: van 19:30 tot 21:30 uur | Inloop: 19:00 uur | Entree: €20,00 |

Meer berichten