Een prototype van de WindWheeler. Foto: Frank Stoter
Een prototype van de WindWheeler. Foto: Frank Stoter

Vijf plattelandsprojecten in Utrecht Oost maken aanspraak op Europese LEADER subsidie

De LEADER groep Utrecht Oost heeft vijf nieuwe plattelandsprojecten positief beoordeeld. De initiatiefnemers komen daarmee in aanmerking voor een subsidie vanuit het Europese LEADER programma.

UTRECHT - Voor de vijf projecten samen gaat het om een bijdrage van bijna 200.000 euro vanuit de Europese Unie. De provincie Utrecht en de gemeenten uit de regio dragen samen ook nog eens hetzelfde bedrag bij.

Via het Europese programma LEADER kunnen vernieuwende en breed gedragen initiatieven op het platteland een subsidie aanvragen. Een belangrijk doel is het stimuleren van samenwerking tussen stad en platteland. Dat kan zich richten op de themas voedsel, educatie en recreatie. Verder draagt LEADER bij aan innovaties op het gebied van zorg voor elkaar en duurzame energie.

Van telefoon-app tot educatief project

De goedgekeurde projecten zijn heel gevarieerd. Mijn Boerderijtje is een initiatief van vier ondernemers uit Woudenberg. Via de smartphone kun je je eigen boerderij bijhouden. Je verbouwt groenten in je eigen moestuin en zorgt voor kip of geit. De opdrachten die je via je telefoon geeft worden in het echt uitgevoerd op zorgboerderij Breehoef in Woudenberg. Uiteraard kun je je eigen producten later ook thuis gestuurd krijgen.

Natuurlijk heel leuk uit Wijk bij Duurstede gaat over de ontwikkeling van een voedselbos met tuin waarin met permacultuur gewerkt gaat worden. Via burgerparticipatie worden verder diverse natuurlijke speelruimtes en groene verbindingsstroken in de gemeente ingericht en er is veel aandacht voor educatie. Samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt wordt een beheer- en onderhoudsgroep opgezet.

Het project Samen zorgen voor bos Nieuw Wulven combineert bosbeheer met maatschappelijke betrokkenheid en educatie. Op een innovatieve wijze worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én het onderwijs betrokken bij het beheer van het bos- en recreatiegebied Nieuw Wulven in Houten en bij educatieve programma's over de natuur in het gebied.

De Stichting Behoud Oude Werktuigen uit Woudenberg gaat Lerend netwerk het Boerenambacht vormen. In Oost-Utrecht gaan vrijwilligers van jong tot oud het uitoefenen van oude landbouwambachten levend houden met gebruik van oude voer- en werktuigen. Dit brengt cultuurhistorie onder de aandacht en betrekt mensen bij landbouw en voedselproductie.

Met de WindWheeler kunnen je fietsen zonder te trappen. Ontwikkelaar Frank Stoter uit Amersfoort gaat deze innovatie gebruiken om mensen bewust te maken van duurzame energie door er op een leuke manier kennis mee te maken. Dit project legt ook recreatieve verbindingen tussen de stad Amersfoort en het omliggende buitengebied en de polders.

Zelf subsidie aanvragen

In Utrecht-Oost is het in 2019 en 2020 nog mogelijk om een LEADER subsidie aan te vragen. Wees er dus snel bij! Op de website www.o-gen.nl/LEADER is meer informatie te vinden. Om in aanmerking te komen voor subsidie is het onder andere van belang dat een project vernieuwend is voor de streek en breed wordt gedragen. Mensen met idee of plan kunnen zich melden bij de LEADER coördinatoren Maike van der Maat voor de Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug (maike@consultopmaat.nl) en Hans Veurink voor de Gelderse Vallei (info@valleihorstee.nl).Foto:

Meer berichten