Foto:

Herberstemming van boeren hofstede op landgoed Rhijnauwen voltooid

De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met De Veldkeuken Amelisweerd de leegstaande stallen van het rijksmonument t Goed ten Rhijn casco gerestaureerd en een nieuwe bestemming gegeven.

UTRECHT - Hierdoor is het pand weer toekomstbestendig en krijgt het een nieuwe functie op het landgoed. Voor genodigden en pers is op vrijdag 22 maart om 15.00 uur de officiële opening. Op zaterdag 30 maart is er open huis van 10.00 uur tot 15.30 uur en worden er rondleidingen gegeven in de bakkerij.

René van der Veer en Juliette Borggreve van de Veldkeuken zochten uitbreidingsmogelijkheden voor hun ambachtelijke bakkerij en landgoedkeuken. De boerderij op Rhijnauwen biedt meer ruimte dan hun oude locatie op Nieuw Amelisweerd en is veel beter bereikbaar. De boerderij wordt geen plek voor horeca maar is uitsluitend voor de bereiding en productie van landgoedproducten. Natuurlijk mogen passanten een blik naar binnen werpen om de bakkers en koks op hun vingers te kijken. Het restaurant van de Veldkeuken blijft op de vertrouwde locatie; in het koetshuis naast landhuis Oud Amelisweerd.

Duurzaam

De gemeente Utrecht wilde investeren in het behoud van historisch vastgoed en de Veldkeuken wilde als biologisch restaurant investeren in duurzame bouw en verantwoord ondernemerschap. Voor het ontwerp had de Veldkeuken al goede ervaringen met MONK architecten uit Utrecht. Bij de besloten aanbesteding bleek bouwbedrijf Barten Groep uit Houten de best denkbare partner om dit plan te realiseren. Het is een ervaren bouwbedrijf met een netwerk aan vakbekwame onderaannemers uit de regio die innovatief zijn wat betreft duurzame ontwikkelingen.

Allereerst is tijdens het ontwerp zoveel mogelijk de oorspronkelijke indeling van de stallen gerespecteerd. Er is veelal voor hergebruikte en duurzame bouwmaterialen gekozen, er is geen gasaansluiting en er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen met energieterugwinning vanuit de koel- en vriescellen. De daken van de historische stallen verkeerden in slechte staat en zijn bij de restauratie voorzien van een innovatieve dakisolatie. Bij het ontwerp zijn de stallen in verschillende compartimenten verdeeld waardoor de ruimtes selectief verwarmd kunnen worden. Verder is gebruik gemaakt van leemstuc en dankzij de aanbouw van een tuinkas heeft de buitenmuur van de woning een extra natuurlijke isolatieschil. De toepasbaarheid van alle ingrepen moest door de monumentendienst steeds getoetst worden aan de monumentale status van de boerderij.

Een traject van de lange adem

In februari 2010 presenteerde MONK architecten en de Veldkeuken voor het eerst de plannen aan diverse betrokkenen en instanties: bewoners, ondernemers, Vrienden van Amelisweerd, de Buurtschap Amelisweerd Rhijnauwen, de gemeente Utrecht en de Gemeente Bunnik. Door het enthousiasme en de betrokkenheid van de Veldkeuken en de architect was er voldoende draagvlak om de plannen verder uit te werken. Er werden ook zorgen en bezwaren geuit. Deze zijn meegenomen in de verdere planvorming.

Omdat de boerderij op grondgebied van de gemeente Bunnik ligt toetste deze gemeente de plannen zorgvuldig aan het bestaande bestemmingsplan en aan de vele andere vergunningsplichten. Dit vroeg om de nodige afstemming tussen de twee gemeentes. Dankzij het enthousiasme en de inzet van de betrokken ambtenaren is er steeds oplossingsgericht gehandeld.

Het was daarnaast een uitdaging om de plannen financieel rond te krijgen. Na het nodige rekenwerk besloten de Gemeente Utrecht en de Veldkeuken dat de plannen goed haalbaar zijn door samen op te trekken tijdens de bouwperiode en de kosten voor de cascorestauratie en de invulling van de nieuwe functie zorgvuldig te verdelen. Buro Redres maakte een doorberekening om vast te stellen wat de marktconforme huur moest worden.

Een parel voor de landgoederen

Het resultaat mag er zijn. t Goed ten Rhijn is een plek waar de oogst van het landgoed en de streek verwerkt kan worden tot unieke producten. De Veldkeuken kookt en bakt voor het eigen restaurant, maar ook voor diverse natuurwinkels en horeca in de directe omgeving. De basis ligt in de samenwerking met andere landgoedondernemers zoals Tuinderij de Volle Grond, Tuinderij AmelisHof en Bloemkracht8 en met de landgoedboeren.

Projectleider Peter Pieterse zwaait af

Veel is te danken aan de bijzondere kennis en kunde van dhr Peter Pieterse die namens de gemeente Utrecht dit project heeft begeleid. Pieterse kent werkelijk van alle vastgoed op de landgoederen de bijzonderheden, en niet alleen van het vastgoed. Ook de bewoners en ondernemers zijn hem niet vreemd. Mede dankzij zijn daadkracht en besluitvaardigheid bleef de bouwperiode binnen de planning, zelfs toen tijdens de restauratie verrassingen de kop op staken. Voor Peter was dit zijn laatste project want hierna gaat hij genieten van zijn pensioen. De landgoederen hebben er een parel bij, maar zullen met zijn vertrek een vakman moeten missen.

De Veldkeuken: www.veldkeuken.nl

Meer berichten